Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metrologie (MET)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MET - Metrologie, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Rozvinout vědomosti ze základů metrologie, seznámit se se základním právním dokumentem v oblasti metrologie - zákono metrologii ve znění zákona č. 119/2000 Sb. Rozvinout a prakticky aplikovat poznatky z kontroly základních parametrůstrojních součástí na konkrétních úlohách. Statisticky vyhodnotit naměřená data- vyjádření nejistot měření, výsledkuměření. Čtení dílenských výkresů z pohledu kontroly strojní součástky.

Osnova

:1. Úvod do metrologie – charakteristika metrologie, definovaní důležitých pojmů z dané oblasti. 2. Zákon o metrologii – seznámení s platným zákonem o metrologii, institucemi činnými v metrologii, se základnímrozdělením měřidel. 3. Národní metrologický systém - základní prvky národního metrologického systému. 4. Návaznost měřidel – zařazení daných měřidel do nepřerušené posloupnosti přenosu hodnoty. 5. Chyby a nejistoty měření – problematika druhů a výpočtu jednotlivých chyb a nejistot měření. 6. Základní druhy měřidel – rozdělení měřidel z různých hledisek. 7. Metrologie délky – různé možnosti měření délek a to měřidly absolutními i porovnávacími. 8. Metrologie rovinného úhlu – možnosti měření úhlů různými druhy měřidel. 9. Kontrola drsnosti povrchů – různé druhy drsností povrchů, popis metod, jakými se tyto drsnosti mohou měřit.10. Odchylky tvaru a polohy – čtení technických výkresů z hlediska metrologie. 11. Kontrola závitů – parametry závitů a metody, kterými se tyto jednotlivé parametry dají kontrolovat. 12. Kontrola ozubených kol – různé parametry ozubených kol a metody kontroly těchto parametrů. 13. Souřadnicové měřicí stroje – měření na souřadnicových měřicích strojích včetně praktické ukázky měření v laboratoři.14. Řízení kvality v metrologii – kapitola se zabývá problematikou kvality a managementem kvality v metrologii.

Literatura

[1] PETŘKOVSKÁ, L., ČEPOVÁ L.: Metrologie a řízení kvality. Ostrava: VŠB-TU Ostrava, 2012. Dostupné na http://projekty.fs.vsb.cz/459/?ucebni-opory.[2] PETŘKOVSKÁ, L., ČEPOVÁ, L.: Strojírenská metrologie. Ostrava: VŠB-TU Ostrava, 2011. [3] ANTRHONY, D. M.: Engineering metrology I, II. G.B: Pergamon Press, 1986.

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Lenka Petřkovská, Ph.D.

Vyučující

Ing. Lenka Čepová, Ph.D.Ing. Šárka MalotováIng. Lenka Petřkovská, Ph.D.