Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Modelování geologických objektů (MGO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MGO - Modelování geologických objektů, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem první části předmětu je seznámit posluchače s vybranými matematickými postupy v geovědách v kontextu s rozvojeminformačních technologií, s nimiž se mohou setkat v jiných předmětech studia i v praxi. Poskytuje základy k dovednostialgoritmizovat vybrané úlohy s následnou programovou realizací jazykem VBA v prostředí MS Excel. Hlavní důraz jepoložen na vysvětlení podstaty vybraných numerických metod a jejich obecných vlastností. Studenti se naučí rozhodnout,která metoda je vhodná při řešení konkrétního problému. Důležitou součástí výkladu je také algoritmická implementacevybraných základních numerických metod.Druhá část předmětu se zabývá metodologií matematického zpracování dat v geovědách, základními vlastnostmi přírodníchobjektů a jejich modelováním, průzkumovou analýzou geodat, základy geostatistiky, interpolací funkce a učí, jaktyto pojmy chápat z teoretického i praktického hlediska. Studenti se seznámí se základními metodami získávání aanalýzy geodat a osvojí si, jak lze tyto obecné postupy využít v jiných předmětech studia a v praxi.

Osnova

• 1. Úvod - matematické postupy v geovědách v kontextu s rozvojem informačních technologií.2. Algoritmus, algoritmizace úloh. 3. Makra Excelu jako programové jednotky Visual Basic. Jazyk VBA a jeho využití. 4. Základy programování – datové typy, identifikátory, konstanty, proměnné, příkazy, výrazy. Uživatelem definovanéfunkce. 5. Vybrané základní numerické metody a jejich realizace v Excelu.6. Metodologie matematického zpracování dat v geovědách. Základní vlastnosti přírodních objektů (smíšený charakterprostorové distribuce veličin, nehomogenita, anizotropie).7. Principy modelování přírodních objektů (Modelování morfologie a vnitřních atributů. Modely deterministické,statistické, geostatistické, empirické. Koncepční modely. Datové modely. Matematicko-geologické modely). 8. Typy veličin, jejich vlastnosti a možnosti zpracování. 9. Etapy procesu analýzy geodat (sběr dat, předzpracování dat, průzkumová analýza dat, podrobná analýza, věcnáinterpretace a přijetí závěrů). 10. Průzkumová analýza geodat. Studium charakteru jejich statistické distribuce. 11. Základy geostatistiky (prostorová proměnná, strukturální analýza, krigování). 12. Interpolace funkce při modelování vnitřních atributů geoobjektů – využití pro gridování. 13. Typové úlohy zpracování geodat. 14. Principy grafického modelování geoobjektů.

Literatura

Staňková, J., Staněk, F.: Vytváření a realizace algoritmů. VŠB-TU Ostrava, 1998Boháč, Z., Častová, N.: Základní numerické metody. VŠB-TU Ostrava, 1997, 2004. Černý, Jaroslav: Excel 2000, 2002, 2003, záznam úprava a programování maker, Grada 2004Schejbal, C., Homola, V., Staněk, F.: Geoinformatika. Pont, Košice, 2004. (elektronická verze http://geologie.vsb.cz/geoinformatika/)

Požadavky

Žádné

Garant

Doc. PaedDr. Vladimír Homola, Ph.D.

Vyučující

Doc. PaedDr. Vladimír Homola, Ph.D.