Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mechanika hornin a zemin (MHaZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MHaZ - Mechanika hornin a zemin, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

V předmětu jsou posluchači nejprve seznamováni se základními faktory úložních podmínek hornin, s faktory ovlivňujícímipevností a přetvárný projev hornin a s možnostmi jejich popisu a vysvětlení. Vlastnosti hornin jsou prezentoványv souborech fyzikálních vlastností, mechanických vlastností a technologických vlastností hornin včetně metod jejichurčování. Na ně pak navazují energetické hypotézy rozpojitelnosti a hypotézy mezních stavů.

Osnova

V předmětu jsou posluchači nejprve seznamováni se základními faktory úložních podmínekhornin, s faktory ovlivňujícími pevností a přetvárný projev hornin a s možnostmi jejich popisua vysvětlení. Vlastnosti hornin jsou prezentovány v souborech fyzikálních vlastností,mechanických vlastností a technologických vlastností hornin včetně metod jejich určování.Na ně pak navazují energetické hypotézy rozpojitelnosti a hypotézy mezních stavů.

Literatura

Vavro,M., Hofrichter,P., Petroš,V.: Mechanika hornin a masivu. Skriptum, VŠB Ostrava, 1984Hofrichter,P.: Mechanika hornin a zemin. Učební texty Institutu hornického inženýrství HGF VŠB – TU Ostrava – k dispozici k okopírování

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Jindřich Šancer, Ph.D.

Vyučující

Ing. Pavel Konečný, Dr.Ing. Jindřich Šancer, Ph.D.