Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mechanika hornin a zemin (MHZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MHZ - Mechanika hornin a zemin, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty se základními vlastnostmi hornin a zemin, které jsou využívány v navazujícíchpředmětech jako hornická geomechanika, stabilita svahů a skalních stěn, hornictví a dalších.

Osnova

Osnova přednášek:1. Úvod, význam MHaZ, základní pojmy, hornina, zemina, horninový masiv atd. Geneze hornin, rozdělení základních vlastností hornin a zemin..2. Fyzikální vlastnosti – popisné (hmotové a tíhové vl., pórovitost, hutnost, vlhkost, saturace, zrnitostní složení atd.).3. Fyzikálně-technické vlastnosti (propustnost, tepelné vl., vlastnosti využíváné v geofyzice),4. Fyzikálně-chemické vlastnosti (boptnavost,rozbřídavost, konzistenční stavy zemin, meze konzistence).5. Mechanické vlastnosti hornin a zemin – základní rozdělení mechanických vlastností, pevnostní vlastnosti hornin a zemin.6. Mechanické vlastnosti hornin a zemin – přetvárné a reologické vlastnosti hornin.7. Činitelé ovlivňující zjišťování mechanických vlastností, přepočet laboratorní pevnosti na pevnost masivu, mechanická anizotropie hornin.8. Technologické vlastnosti hornin (zkypřitelnost, mezerovitost, stlačitelnost, vnější tření, abrazivnost, rozpojitelnost, tvrdost, mrazuvzdornost atd.)9. Energetická charakteristika hornin.10. Hypotézy mezních stavů hornin a horského masivu.11. Reologické modelování.12. Modelování v mechanice hornin a zemin – metody, software.

Literatura

Stanek,J., Kořínek,R.:Hornická mechanika zemin : stabilita svahů, ES VŠB – TU Ostrava, Ostrava 1991Šimek, J.:Mechanika zemin, STNL, Praha 1990, ISBN 80-03-00428-4 Petroš, V.:Vlastnosti hornin a masívu, Institut 542, HGF, VŠB TU Ostrava 2002

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Jindřich Šancer, Ph.D.

Vyučující

Ing. Josef Chovanec, Ph.D.Ing. Jindřich Šancer, Ph.D.