Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody instrumentální analýzy I (MIA1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MIA1 - Metody instrumentální analýzy I, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je výklad teorie a praktické procvičení vybraných instrumentálních metod. Předmět je zaměřen nametody, s kterými se absolvent pravděpodobně setká ve své praxi.

Osnova

Atomová spektrální analýza:Vlastnosti světla, interakce světla s hmotou. Modely atomu, vznik a vlastnosti atomových emisních spekter. Způsobyatomizace a excitace, typy monochromátorů a detektorů. Interakce RTG záření s hmotou, vznik rentgenových spekter,zdroje RTG záření, úprava vzorků, disperze RTG záření. Atomová absorpční spektra, zdroje záření, způsoby atomizace,korekce měření, monochromátory, detektory, analyzátory rtuti. Instrumentace a úprava vzorku, aplikace.Molekulová spektrální analýza:Interakce molekul a elektromagnetického záření. Vznik molekulových (elektronových) spekter: Vibrace a rotace molekul.Rayleighův a Ramanův rozptyl. Instrumentace a úprava vzorku, aplikace.Elektroanalytické metody:Elektrochemický potenciál, druhy elektrod, konduktivita slabých a silných elektrolytů, měření konduktivity, polarografickékřivky, DS a AC metody, stripping voltametrie, instrumentace a úprava vzorku, aplikace.Elektroforetické separační metody:Migrace iontů v elektrickém poli, elektroosmotický tok, elektroforéza plošná a kapilární, kapilární izotachoforéza.Instrumentace a úprava vzorku, aplikace.

Literatura

Praus P., Vontorová J.: Analytická chemie II. VŠB-TUO, Ostrava, 2015, 158 s.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Petr Praus, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Petr Praus, Ph.D.