Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Měření v informačních a komunikačních technologiích (MIKT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MIKT - Měření v informačních a komunikačních technologiích, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti se v tomto předmětu seznámí se s moderními měřicími přístroji a metodikou jejich použití v aplikacích z oblasti informačních a komunikačních technologií.

Osnova

Přednášky:1. Cíle měření, fáze měření, obecná struktura měřicího řetězce, hardwarové platformy moderních měřicích systémů. 2. Základy metrologie, úplný výsledek měření, nejistota měření a její vyjadřování. 3. Měření základních elektrických veličin a přístroje pro jejich měření. 4. Měření napětí, výkonů a úrovní v komunikačních systémech. Měřiče napětí, výkonů a úrovní. Metodika jejich použití. 5. Zdroje stimulačních signálů pro měření v informačních a komunikačníchtechnologiích. Signálové a funkční generátory, frekvenční syntezátory. Metodika jejich použití. 6. Měření časových průběhů v informačních a komunikačních systémech. Digitální osciloskopy. Metodika jejich použití. 7. Měření spektra v informačních a komunikačních systémech. Frekvenční analyzátory. Metodika jejich použití. 8. Měření napětí, úrovně, výkonu, spektra na modulovaných a pulzních průbězích. Měřicí přístroje určené pro tuto oblast. 9. Digitální modulace a základní pohledy na signál v digitálně modulovaných systémech. 10. Vektor signálové generátory a analyzátory. Metodika jejich použití. Laboratoře:1. Metodika vytváření protokolu z měření. Bezpečnost a základy práce s analogovými a číslicovými měřicími přístroji. 2. Výpočet nejistoty měření a její vyjadřování v úplném výsledku měření.3. Měření základních elektrických veličin - napětí, proud, výkon.4. Použití zdroje stimulačních signálů pro měření v informačních a komunikačních technologiích.5. Měření časových průběhů v informačních a komunikačních systémech. 6. Měření spektra v informačních a komunikačních systémech. 7. Komunikace s měřicími přístroji prostřednictvím PC8. Základní pohledy na signál v digitálně modulovaných systémech.

Literatura

Žídek, J.: Sylaby k předmětu Měření v informačních a komunikačních technologiích, elektronická podoba, FEI, VŠB-TU, 2014Aplikační listy a informační materiály firmy Rohde-Schwarz, http://www.rohde-schwarz.de Aplikační listy a informační materiály firmy Agilent Technologies,http://www.educatorscorner.com

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Jan Žídek, CSc.

Vyučující

Ing. Michal KelnarIng. Aleš KurečkaIng. Radek Martinek, Ph.D.doc. Ing. Jan Žídek, CSc.