Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodika konstruování v oboru (MKM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MKM - Metodika konstruování v oboru, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je schopnost interpretace podstaty a principů postupů pro navrhování nových nebo inovovaných technickýchsystémů a jejich aplikace pro analýzu a syntézu v úlohách technické praxe.

Osnova

1. Inženýrské činnosti a konstruování, historie, současné trendy a souvislosti.2. Nauka o konstruování, možné přístupy, současný stav, požadavky praxe. Model konstrukčního procesu, postupy ametody. Algoritmy versus intuice.3. Základy týmové práce.4. Životní cyklus výrobku.5. Tendence rozvíjení techniky. Směry inovací. 6. Komponentní model technického systému/procesu a SW podpora. 7. Strukturální a funkční model technického systému/procesu a SW podpora. 8. Zdokonalování technického systému procedurami omezování počtu prvků a rozvíjení doplňkových funkcí. SW nástroje.9. Rozpory ve vynálezeckých úlohách a jejich popis. Typové invenční úlohy a jejich sestavení. 10. Metodika pro překonávání technických rozporů a SW podpora. 11. Metodika pro překonávání fyzikálních rozporů a SW podpora. 12. SW podpora inovačního procesu od Invention Machine.13. Příklady použití metodiky TRIZ.14. Další počítačová podpora inovačního procesu – PLM systémy.

Literatura

Skařupa, J. [I]Kreativita a inovační myšlení v konstruování.[/I] VŠB-TU, Ostrava, 2007

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Václav Krys, Ph.D.

Vyučující

Ing. Václav Krys, Ph.D.Ing. Milan Mihola, Ph.D.