Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Management krizových situací (MKS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MKS - Management krizových situací, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je zaměřen rozšíření znalostí a získání dovedností v managementu krizových situací. Teoretická část rozšiřujeznalosti v krizovém managementu zaměřené zejména na řešení krizových situací s využitím krizových štábů na bázipřípadových studií vybraných typů krizových situací. V praktické části se řešením vybraných modelových scénářůmimořádných a krizových situací upevní nabyté znalosti a získají dovednosti potřebné pro praxi při zařazení dokrizových štábů.

Osnova

Přehled témat přednášek:- Úvod do managementu krizových situací,- Organizace a řízení přípravy na řešení krizových situací,- Zásady spolupráce a komunikace v týmu,- Bezpečnostní dokumentace krizového štábu,- Informační podpora štábních prací,- Hodnocení aktuální bezpečnostní situace v území,- Činnost stálé pracovní skupiny krizového štábu při řešení krizové situace, - Činnost krizového štábu při řešení krizové situace,- Zásady organizace a řízení vzdělávání osob zařazených do krizových štábů,- Případové studie vybraných krizových situací (povodeň, únik nebezpečných látek, požár značného rozsahu, hrozbateroristickým útokem, atd.).

Literatura

- Alberts David S. and Richard E. Hayes. Power to the Edge: Command and Control in the Information Age’. InformationAge Transformation Series, DoD Command and Control Research Program (CCRP), Washington, D.C. June 2003 - Adamec, V., Krizové štáby veřejné správy, SPBI Spektrum, 2013, Ostrava, 1. vydání, ISBN: 978-80-7385-139-2- Adamec, V., Metodika pro školení pracovníků krizového managementu, 58 s.., ve stádiu certifikace- Šenovský, M., Adamec, V.: Základy krizového managementu, SPBI Spektrum, 2001, Ostrava, ISBN: 80-86111- 95-4- Jednotná pravidla organizačního uspořádání krizového štábu kraje, krizového štábu obce s rozšířenou působnostía krizového štábu obce. Směrnice Ministerstva vnitra č. 4/2011. In Věstník vlády pro orgány krajů a orgány obcí,Ročník 9, částka 6, Vydán dne 30. listopadu 2011- Zásady pro přípravu a provedení cvičení orgánů krizového řízení České republiky. Usnesení Bezpečnostní rady státuč. 3/2007. - Postup pro přípravu a provedení prověřovacích a taktických cvičení. Pokyn č. 7/2009 generálního ředitele HZSČR ze dne 3. února 2009.

Požadavky

Předmět nemá žádné korekvizity.

Garant

doc. Ing. Vilém Adamec, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Vilém Adamec, Ph.D.Ing. Petr BerglowiecIng. Lenka Maléřová, Ph.D.