Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metalurgie litin (ML)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ML - Metalurgie litin, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získané znalosti:- student bude umět charakterizovat fyzikálně-chemické pochody při tavení litin v elektrických a palivových pecích;- student bude mít teoretické i praktické znalosti mimopecního zpracování litin a technologických postupů pro odlévánílitinových odlitků.Získané dovednosti:- student bude umět využít svých znalostí k rozhodování o způsobu metalurgického zpracování a odlévání litin;-student bude umět aplikovat teoretické poznatky k řízení procesu výroby litinových odlitků.

Osnova

1. Historie a současnost výroby litin. Rozdělení litin podle tvaru grafitu, mechanických a fyzikálních vlastností.Základní typy litin a jejich použití v průmyslu.2. Teoretické základy krystalizace a tvorby struktury litin. Rovnovážný diagram železo-uhlík. Vliv chemického složenía rychlosti chladnutí na mikrostrukturu. Strukturní diagramy litin.3. Krystalizace eutektika. Vliv fyzikálně chemického stavu litiny na eutektickou krystalizaci. Stupeň grafitizacelitin. Legované litiny.4. Morfologie tuhnutí litin. Objemové a lineární změny při tuhnutí litin. Objemové smršťování litinových odlitků.Dimenzování nálitku a vtokových soustav.5. Pecní agregáty pro tavení litin. Kupolová pec, konstrukce. Základy tavícího pochodu v KP. Vsázkové suroviny,změny chemického složení vsázky. Intenzifikace tavení KP.6. Metalurgické zpracování litiny v elektrické indukční peci, princip tavení, konstrukce, úpravy taveniny. Tavenílitin v elektrické obloukové peci - změny obsahu hlavních prvků. Termická analýza litin.7. Mimopecní odsiřování, princip a technologie odsíření litin – CaC2 , Na2CO3, CaO. Metoda Gazal. Rotační plynovépece, udržovací pece.8. Roztoky roztavených kovů, základní typy roztoků, termodynamická aktivita, aktivitní koeficienty, interakčníkoeficienty.9. Aplikace zákonitostí termodynamiky na roztavenou litinu. Rozpustnost kyslíku v litině. Interakce uhlík- křemík.Využití termodynamických vztahů pro vedení tavby na EIP. Měření aktivity kyslíku v litinách.10. Očkování. Termodynamická podstata očkování, hypotézy očkování, vliv kyslíku na proces očkování, mechanizmuspůsobení a metody očkování.11. Modifikace, podmínky, ztráty Mg. Základy termodynamiky modifikace. Definice modifikačního tlaku. Reakce Mg-Sa Ca-S. Dezoxidace působení Mg, Ca, Al při modifikaci. Kontrolní metody modifikace.12. Technologie modifikace. Metody polévací, ponořovací, konvertorové, kontinuální. Metody plněných profilů. Porovnánímodifikačních metod.13. Technologičnost konstrukce litinových odlitků. Zásady konstrukce z hlediska kvality, statického, dynamického,rázového a únavového namáhání.14. Vady litinových odlitků. Vady mikrostruktury. Staženiny, řediny, bubliny, struskovitost. Nevyhovující mechanickéa fyzikální vlastnosti.

Literatura

[1] Vondrák, V., Hampl, J., Hanus, A.: Metalurgie litin-mimopecní zpracování litiny. Skripta VŠB-TU Ostrava, 2005,121s. a studijní opora k předmětu. [2] Vondrák, V., Pavelková, A., Hanus, A.: Metalurgie litin-vtokové soustavy a nálitkování. Skripta VŠB-TU Ostrava,2005, 101s.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Jiří Hampl, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jiří Hampl, Ph.D.