Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Magnetická měření materiálů (MMM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MMM - Magnetická měření materiálů, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět upevňuje a rozšiřuje poznatky aplikované fyziky v oblasti magnetismu materiálů. Jeho cílem je získání přehleduo měřicích metodách (SQUID, MOKE, AFM/MFM, VSM a další), které se v současné době využívají ke studiu měkkých atvrdých magnetických materiálů aplikovaných v oblastech spintroniky, elektroniky, senzoriky a magnetického záznamudat. Teoretická výuka bude doplněna praktickými ukázkami měření na experimentálních aparaturách nacházejících seve výzkumných laboratořích VŠB-TUO.

Osnova

Předmět upevňuje a rozšiřuje poznatky aplikované fyziky v oblasti magnetismu materiálů. Jeho cílem je získání přehleduo měřicích metodách (SQUID, MOKE, AFM/MFM, VSM a další), které se v současné době využívají ke studiu měkkých atvrdých magnetických materiálů aplikovaných v oblastech spintroniky, elektroniky, senzoriky a magnetického záznamudat. Teoretická výuka bude doplněna praktickými ukázkami měření na experimentálních aparaturách nacházejících seve výzkumných laboratořích VŠB-TUO.:• Metody závislé na změně materiálových vlastností (Hallův jev, magnetostrikce, magnetooptika)• Silové metody (torzní magnetometr, AFM/MFM a další)• Indukční metody (stacionární cívka, SQUID, VSM)

Literatura

F. Fiorillo. Measurement and Characterization of Magnetic Materials. Elsevier series in electromagnetism. Amsterdam:Elsevier Academic Press, 2004.A. Hubert, R. Schäfer, Magnetic domains – The analysis of magnetic microstructures, Springer-Verlag, Berlin HeidelbergNew York, 1998.R. Kubínek, M. Vůjtek, M. Mašláň, Mikroskopie skenující sondou, UP Olomouc, 2003.H. Czichos, T. Saito, L. Smith, Springer Handbook of Materials Measurement Methods, Springer, Heidelberg, 2006.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Ondřej Životský, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Ing. Aleš Hendrych, Ph.D.doc. Dr. Ing. Michal Lesňákdoc. Ing. Ondřej Životský, Ph.D.