Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mezinárodní měnové vztahy (MMV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MMV - Mezinárodní měnové vztahy, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Charakterizovat podstatu mezinárodních měnových trhů a vysvětlit základní pojmy v této oblasti.Popsat vztahy mezi měnovými kurzy a úrokovými sazbami a objasnit jejich působení na okamžité a termínové kurzy.Identifikovat hlavní determinanty vývoje měnových kurzůVysvětlit rozdíly mezi běžně používanými režimy měnových kurzů a s nimi spojenou politikou centrální banky.Definovat měnové riziko a jeho řízení pomocí měnových derivátů.Analyzovat strukturu platební bilance na příkladu ČR.

Osnova

1. Úvod do teorie devizových trhů. - Devizové kurzy a jejich kótování.- Funkce a struktura devizového trhu.- Subjekty působící na devizových trzích.- Mezibankovní devizový trh. 2. Devizová arbitráž a promptní transakce. - Arbitráž a spekulace. - Typy transakcí na devizových trzích. - Promptní transakce. 3. Termínové transakce na devizových trzích a zajišťování kursového rizika. - Krytá úroková arbitráž. - Kótování termínových kontraktů. - Formy zajišťování u termínovaných kontraktů. 4. Devizové kurzy. - Typy devizových kurzů. - Jednoduchý model determinace devizového kurzu. - Rovnováha a stabilita na devizovém trhu. - Vývoj devizového kurzu a směnitelnost české koruny od r.1990. 5. Měnové futures. - Charakteristika kontraktů futures. - Faktory ovlivňující pohyb kurzu futures. - Zajišťování pomocí futures. 6. Měnové opce. - Charakteristika měnových opcí. - Vnitřní a časová hodnota opce. - Využití měnových opcí k zajišťování. 7. Měnové swapy. - Podstata a vznik swapů. - Kotace měnových swapů. - Typy a průběh swapových operací.8. Determinace devizového kursu v krátkém období – model trhu aktiv. - Poptávka po zahraničním aktivu. - Vliv rozdílu úrokových sazeb. - Fisherův efekt. - Nekrytá a krytá úroková parita. 9. Determinace devizového kursu v dlouhém období. - Teorie parity kupní síly. - Model paritních podmínek. 10. Řízení devizových kursů. - Typy kurzových režimů. - Teoretická východiska řízení devizových kurzů. - Devizové intervence a jejich efektivnost. 11. Kursová politika v transformující se ekonomice. - Přístupy k řízení kurzu v transformačních ekonomikách.- Volba nástrojů kurzové politiky. - Kurzová politika v ČR od r. 1990. 12. Měnové krize.- Příčiny měnových krizí.- Modely prognózování.- Přístupy k řešení krizí.13. Platební bilance a její přizpůsobování.- Platební bilance a její účtování.- Platební bilance v ekonomické teorii.- Vývoj platební bilance ČR.Cvičení:Analýza mezinárodních peněžních trhů, spotové a termínové obchody, řízení měnových rizik a platební bilance.

Literatura

DURČÁKOVÁ, Jaroslava a Martin MANDEL. Mezinárodní finance. 4. vyd. Praha: Management Press, 2010. ISBN 978-80-7261-221-5 .FRAIT, Jan. Mezinárodní peněžní teorie. 1.vyd. Ostrava: VŠB-TUO, 1996. ISBN 80-7078-395-8 .POLOUČEK, Stanislav a kol. Peníze, banky, finanční trhy. 1. vyd. Praha: C.H.Beck, 2009. ISBN 978-80-7400-152-9 .

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Aleš Melecký, Ph.D.

Vyučující

Ing. Karel Hlaváček, Ph.D.Ing. Aleš Lokaj, Ph.D.Ing. Aleš Melecký, Ph.D.doc. Dr.Ing. Martin Melecký, Ph.D.prof. PhDr. Stanislav Polouček, CSc.