Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nové metody v systémové praxi (MNSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MNSP - Nové metody v systémové praxi, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je naučit studenta analýze problémů systémové dynamiky a syntéze modelů, tak aby na základě těchtomodelů bylo možno experimentovat, predikovat řešení a doporučit vhodný postup při řešení problémů.V rámci tohoto předmětu budou studenti seznámeni s teoretickými a praktickými znalostmi z oblasti systémového myšlenía systémové dynamiky, jako jsou systémové archetypy, nelinearity, zpětné vazby, zpoždění, mentální modely, příčinnésmyčkové diagramy atd. Studentům budou také představeny nástroje sloužící k popisu a modelování dynamických systémů.V rámci předmětu bude vysvětlen postup při vytváření dynamických modelů. Formou ukázek praktických postupů modelováníse studenti seznámí s modelovacím nástrojem Powersim.

Osnova

1. Systém – definice, pohled na objekty ze systémového hlediska, hloubka a rozlišení systému, úhel pohledu, otevřenéuzavřené systémy, typy, prvky, vazby, systém, subsystém, vnitřní proměnné, vnější proměnné, diagram hranic systému2. Komplexita a složitost – pojetí komplexity, detailní a dynamická komplexita, interdependence, nelinearita, neurčitost,zpětné vazby (kladná, záporná, aditivní, proporcionální zpětná vazba, vlivy zpoždění), zpoždění3. Systémové myšlení – mentální modely, dovednosti systémového myšlení4. Nástroje systémového a tvořivého myšlení5. Systémové archetypy6. Systémová dynamika7. Postup při vytváření modelů - definice problému, sběr dat, stanovení předpokladů a hypotéz, definice proměnných,jejich jednotek a určení jejich druhů (hladiny, toky, konstanty, proměnné), formulace a formalizace modelu, testovánímodelu, what if analýza a simulace s modelem atd.8. Modelování dynamických systémů – definice proměnných, prvky využitelné v modelu (toky, hladiny, konstanty, proměnné,spoje), nastavení doby a kroku simulace, metody integrace9. Rozšířené možnosti modelovacích nástrojů – prvky pro zadávání vstupních hodnot modelu (grafové funkce, vstupnípole, potenciometry a podobně.), prvky pro zobrazování výsledků simulací (grafy, hodnotové pole, tabulky a podobně),tvorba simulátoru10. Rozšířené možnosti modelovacích nástrojů – Export a import hodnot z a do souboru, použití polí11. Modelování základních stavebních kamenů modelů a jejich matematická interpretace (ukázka převodu matematickéhopopisu - diferenciální rovnice na model) – kladná zpětná vazba, záporná zpětná vazba, S křivka12. Modelování základních stavebních kamenů modelů - přestřelení a zhroucení, oscilace, souběžné toky13. Praktické ukázky modelů - meze růstu, populace, řetězec stárnutí, nádrž, úvěr, bankovní účet14. Představení SW dalších prostředků pro modelování dynamiky (Powersim, Vensim, Stella, IThing, Dynamo)

Literatura

[1] Marek Šusta, Inka Neumaierová: Cvičení ze systémové dynamiky. Skripta pro VŠE. Vydáno na VŠE v roce 2004.[2] Stanislava Mildeová, Viktor Vojtko: Systémová dynamika. Vydáno na VŠE v roce 2003. [3] Dynamika trhu : jak pochopit síly, které mění trhy, konkurenci a podnikání / Viktor Vojtko, Stanislava Mildeová.- 1. české vyd.. - Zeleneč : Profess Consulting, 2007 dotisk - 124 s. : il. ISBN 978-80-7259-052-0 (brož.)

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Dagmar Létavková, Ph.D.

Vyučující

doc. Dr. Ing. Vladimír KeboIng. Dagmar Létavková, Ph.D.