Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Monitorování stavu ŽP (MONIT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MONIT - Monitorování stavu ŽP, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit posluchače s monitorováním základních složek životního prostředí (ovzduší, voda, půda).Pojednáno je také o navrhování monitorovacích sítí a zařízení k odběru vzorků.

Osnova

1.Členění atmosféry (dle teploty, dle chemického složení). Složení atmosféry.2.Znečišťování a znečištěné ovzduší. Povaha a vlastnosti znečišťujících látek. Pojem emise, imise, transmise, transfer.3.Kyselé deště. Oteplování planety Země.4.Ozónová vrstva Země. Smog.5.Emisní limity - platná legislativa. 6.Imisní limity - platná legislativa.7.Výpočet emisí u energetických, průmyslových a zemědělských zdrojů ve smyslu platné legislativy. Výpočet emisí u liniových zdrojů (silniční doprava).8.Koncentrace (obsahy) znečišťujících látek: obsah prachu v plynu (hmotnostní koncentrace), obsah plynných látek (objemový poměr).9.Optické sledování znečišťování TZL – metoda dle Ringelmanna a Bacharacha.10.Metodika odběru vzorků v kruhovém a obdélníkovém profilu.11.Měření prachu (TZL) – kontrolní, měření prachu (TZL) – kontinuální.12.Kontrolní analýza plynů a spalin (Orsatův přístroj, odběrové nádoby atd.).13.Kontinuální analýza plynů a spalin (přehled jednotlivých metod).14.Přípustná míra obtěžování zápachem a intenzity pachů - platná legislativa.15.Měření intenzity pachů (olfaktometrická metoda).16.Vlastnosti a funkce vody. 17.Znečišťování vod. Povaha a vlastnosti znečišťujících látek.18.Přípustné znečišťování vod. Výpočty koncentrací znečišťujících látek. Biochemické procesy.19.Posuzování jakosti vody a způsob její klasifikace.20.Monitorování stavu podzemních a povrchových vod.21.Analyzátorové stanice (např. NAIADA – Standard, NAIADA MX – B a další stanice, objekty analyzátorových stanic).22.Vlastnosti a funkce půdy. Znečišťování půdy.23.Povaha a vlastnosti látek znečišťujících půdu. Přípustné znečišťování půd.24.Monitorování kvality půdy – odebírání vzorků.

Literatura

1. Bartovský, T.: Analyzátory emisí. VUSTE Praha, 1994.2. LAPČÍK, Vladimír. Výrobní technologie a jejich vliv na životní prostředí (monografie). VŠB-TU Ostrava. HGF,IEI, 2009. ISBN 978-80-248-2015-6 . 362 s. 3. Serbousek, A.: Přístrojová technika pro měření čistoty ovzduší. Skriptum VŠB,Ostrava 1991.4. Herčík, M. – Lapčík, V. – Obroučka, K.: Ochrana životního prostředí pro inženýrské studium. Skriptum VŠB-TU, Ostrava 1994. 243 s.5. Mrkva, M.: Analyzátorové stanice pro kontrolu jakosti vod. Sešit 174, VÚV Praha 1989.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Vladimír Lapčík, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Vladimír Lapčík, CSc.