Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Monitorování životního prostředí (MonitorZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MonitorZP - Monitorování životního prostředí, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět seznamuje se základy metrologie, detekčních metod a principů proenvironmentální monitoring. Hlavní pozornost je věnována metodám monitoringuovzduší, vod, půdní vody a půdního vzduchu, systémům pro automatizaci měření,sběr dat a telemetrii. Cílem předmětu je také zvýšit kompetence studentů v oblasti analytické chemie životníhoprostředí. Vhodnou kombinací metod a textů bude dosaženo přehledného informování o nejvýznamnějších kontaminantechživotního prostředí a podmínek jejich stanovení. Příklady tvorby monitorovacích systémů budou prezentovány pomocípřípadových studií.

Osnova

1Základy metrologie a kontroly kvality v monitoringu.Detekční metody a principy. Optické metody nedisperzní. Optické metody spektroskopické (emisní, absorpční - UV, VIS, IR). Elektrochemické metody. Chromatografické metody a detektory. Metody využívající ionizující záření.Přístroje a metody organické geochemie. Pyrolytické metody.Biomonitoring – základní principy a metody. Příklady.Přístroje a metody pro monitoring emisí do ovzduší.Přístroje a metody pro monitoring atmosférické depozice.Přístroje a metody pro monitoring povrchových vod.Přístroje a metody pro monitoring podzemních vod.Přístroje a metody pro monitoring půdní vody.Přístroje a metody pro monitoring půdního vzduchu.Automatizace měření a sběru dat. Sběrnice a rozhraní. Systémy pro automatizaci měření. NIM, CAMAC, IEEE 488.Příklady realizace automatických měření a telemetrie.Případové studie monitorovacích systémů.Monitoring v jedné lokalitě, malém území, povodí malého vodního toku.Monitoring na území města, většího regionu, říčního povodí. Mezinárodní projekty environmentálního monitoringu.

Literatura

Víden, I.: Chemie Ovzduší: VŠCHT Praha, 2005, s. 98, ISBN: 80-7080-571-4Horáková Marta a kol.: Analytika Vody, VŠCHT Praha, 2. vydání, 2003, s. 335, ISBN: 80-7080-520-XSerbousek A. Přístrojová technika pro měření čistoty ovzduší. VŠB, Ostrava. 52s. 1992.Bartovský T. Analyzátory emisí. VUSTE servis, Praha. 160 s. 1994.Váňa J. Analyzátory plynů a kapalin. SNTL, Praha. 1984.Herčík M., Kapřík V. Ochrana životního prostředí. VŠB, Ostrava. 200 s. 1993.

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Jan Thomas, Ph.D.

Vyučující

Ing. Veronika MatúškováIng. Jan Thomas, Ph.D.