Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metalurgie oceli na odlitky (MOnO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MOnO - Metalurgie oceli na odlitky, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Charakterizovat systematiku ocelí na odlitky, znát termodynamické a kinetické souvislosti výrobních fází nelegovanýcha legovaných ocelí pro odlitky na elektrických obloukových pecích, umět termodynamické a kinetické souvislostivýrobních fází nelegovaných a legovaných ocelí pro odlitky na elektrických indukčních pecích, navrhnout a aplikovatzpůsoby dezoxidace, rafinace a legování, řešit metody mimopecního zpracování a metalurgické vady ocelových odlitků.

Osnova

Termodynamické základy ocelářských pochodů. Roztoky roztavených kovů, nekovů a plynů, strusky, základy krystalizacea segregačních pochodů. Normy a sortiment ocelí na odlitky pro všeobecné použití, korozivzdorné, žáruvzdorné avysokolegované manganové oceli. Elektrický a tepelný režim práce elektrické obloukové pece a elektrické indukčnípece. Vyzdívky elektrických obloukových pecí a dusací hmoty elektrických indukčních pecí. Výrobní procesy nelegovanýcha legovaných ocelí na odlitky v zásadité a kyselé elektrické obloukové peci, intenzifikace. Výrobní procesy nelegovanéa legované oceli v elektrické indukční peci. Funkce hlavních termodynamických a kinetických podmínek metalurgickýchpochodů. Dezoxidace oceli v licí pánvi a odlévání. Sekundární metalurgie ve slévárnách oceli.

Literatura

[1] ŠENBERGER, J., STRÁNSKÝ, K., BŮŽEK, Z., ZÁDĚRA, A., KAFKA, V.: Metalurgie, VUTIUM, VUT Brno 2008, ISBN 978-80-214-3632-9 ,310 s.[2] KALOUSEK, J., DOBROVSKÝ, L´.: Teorie hutnických pochodů, skriptum VŠB-TU Ostrava 2004, 173 s.[3] LEVÍČEK, P., STRÁNSKÝ, K.: Metalurgické vady ocelových odlitků, SNTL, Praha 1984, 269 s.[4] ELBEL, T., HAVLÍČEK, F., JELÍNEK, P., LEVÍČEK, P., ROUS, J., STRÁNSKÝ, K.: Vady odlitků ze slitin železa (klasifikace,příčiny a prevence). MATECS, Brno 1992, 340 s.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Libor Čamek, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Libor Čamek, Ph.D.