Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Měření pohybů a deformací objektů (MPaD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MPaD - Měření pohybů a deformací objektů, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět se zabývá příčinami pohybu povrchu vlivem poddolování a možnostmi ochrany povrchu a důlních a povrchovýchobjektů.

Osnova

Přednášky:1. Úvod do teorie měření pohybů a deformací. 2. Rozdělení nestabilních území a deformace v nich. 3. Pozorovací stanice pro měření pohybů v poklesové kotlině. 4. Měření svislých pohybů (poklesů). Určování výšek geometrickou nivelací. Určování výšek hydrostatickou nivelací. Určování výšek trigonometrickou nivelací.5. Metody určování vodorovných pohybů (posunů). Měření ordinátometrem, metoda rajónu, polygonometrická metoda, trigonometrická metoda.6. Metody určování prostorových pohybů. Fotogrammetrická metoda, metoda GPS.7. Metody určování naklonění, zakřivení a vodorovného přetvoření.8. Časový interval měření pohybů a deformací s ohledem na dynamiku vývoje pohybů a deformací. 9. Projekt pozorovací stanice pro měření pohybů a deformací na nestabilním podloží.Cvičení:1. Pozorovací stanice, zadání hodnot.2. Určení výšky bodů pozorovací stanice přesnou nivelací.3. Zpracování – určení přesnosti4. Určení polohy bodů na měřické přímce – ordinátometrem5. Zpracování – určení přesnosti6. Určení 3D souřadnic bodů na měřické přímce totální stanicí7. Zpracování – určení přesnosti8. Měření svislosti sloupu větrné elektrárny dvěmi metodami9. Projekt pozorovací stanice dle zadaných parametrů dobývání.

Literatura

SCHENK, J. Měření pohybů a deformací v poklesové kotlině, ISBN 80-7078-711-2 , VŠB-TU Ostrava 1999SCHENK, J. Měření pohybů a deformací Návody na cvičení. Učební text, IGDM, VŠB-TU Ostrava 2002

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Eva Jiránková, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Eva Jiránková, Ph.D.Ing. Martin KrupaIng. Václav Mikulenka, Ph.D.Ing. Miroslav Novosad, Ph.D.