Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematika na počítači a základy programování (MPaZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MPaZP - Matematika na počítači a základy programování, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti budou seznámeni s použitím programu Matlab a se základy algoritmizace tak, aby byli schopni pomocí těchtoprostředků řešit technické úlohy. Součástí předmětu je prezentace výsledků na internetu. Předmět navazuje na základníkurzy matematiky a rozvíjí uživatelské dovednosti při práci na počítači.

Osnova

Osnova přednášek================1.Základní principy počítače a počítačové sítě. Zpřístupnění dokumentů na internetu, základy jazyka HTML.2.Základy programu GeoGebra, režimy práce a uživatelské prostředí, vytváření geometrických útvarů. Základní operacea funkce v programu GeoGebra vytváření proměnných, číselné operace, vyhodnocování výrazů, matematické funkce.3.Logické a množinové operace: popis množin bodů v rovině. Úpravy a zjednodušování výrazů. Výpočet kořenů, numerickévyčíslení derivací. Zpracování a přenos obrázků (grafické formáty). 4.Limity, derivace a vyšetřování průběhu funkce, hledání extrémů. Řešení extremálních úlohy pomocí programu GeoGebra.5.Základy Matlabu: režimy práce a uživatelské prostředí. Základní operace: vytváření proměnných, číselné a logickéoperace, vyhodnocování výrazů, struktura dat (binární, textové), jejich přenos a formátování. Tabelace a kreslenígrafů funkcí a křivek, standardní funkce pro interpolaci a aproximaci. Grafy funkcí dvou proměnných, plochy.6.Úlohy lineární algebry (lineární soustavy, inverzní matice, determinant, hodnost), přesnost výsledků (počítačovéepsilon).7.Skripty a programové funkce, jejich volání, vstup a výstup dat. Podmíněný příkaz, příkazy cyklu, přepínač. Řešenívybraných úloh, iterační výpočty, numerické integrování, třídění.Osnova cvičení==============1. Základy použití počítače a počítačové sítě: zpřístupnění dokumentů na internetu, základy jazyka HTML.2. Základy programu GeoGebra, režimy práce a uživatelské prostředí, vytváření geometrických útvarů.3. Základní operace a funkce v programu GeoGebra vytváření proměnných, číselné operace, vyhodnocování výrazů,matematické funkce. Inverzní a složená funkce, tečna ke grafu funkce.4. Výpočet kořenů, numerické vyčíslení derivací.5. Logické a množinové operace: popis množin bodů v rovině. Zpracování a přenos obrázků (grafické formáty).6. Úpravy a zjednodušování výrazů: limity, derivace a vyšetřování průběhu funkce, hledání extrémů.7. Řešení extremálních úlohy. 8. Základy Matlabu: režimy práce a uživatelské prostředí. Základní operace: vytváření proměnných, číselné a logickéoperace, vyhodnocování výrazů, struktura dat (binární,textové), jejich přenos a formátování. 9. Tabelace a kreslení grafů funkcí a křivek, standardní funkce pro interpolaci a aproximaci. Grafy funkcí dvouproměnných, plochy.10. Skripty a programové funkce, jejich volání, vstup a výstup dat.11. Úlohy lineární algebry (lineární soustavy, inverzní matice, determinant, hodnost), přesnost výsledků (počítačovéepsilon).12. Podmíněný příkaz, příkazy cyklu, přepínač. 13.Řešení vybraných úloh, iterační výpočty, numerické integrování, třídění.14. Odevzdání projektů. Hodnocení. Zápočet.

Literatura

1. http://mdg.vsb.cz/M/

Požadavky

Žádné

Garant

doc. RNDr. Radek Kučera, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jana BělohlávkováIng. Martin Čermák, Ph.D.Mgr. Jitka Krčková, Ph.D.doc. RNDr. Radek Kučera, Ph.D.Mgr. Zuzana Morávková, Ph.D.RNDr. Radomír Paláček, Ph.D.Mgr. Pavel Skalný