Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mechanika podzemních konstrukcí (MPK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MPK - Mechanika podzemních konstrukcí, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je naučit studenta syntetizovat znalosti z různých oblastí širšíhozaměření (mechanika hornin a zemin, teorie pružnosti a pevnosti, raženípodzemních děl, statika, betonové a ocelové konstrukce), navrhovat bezpečné aekonomicky efektivní podzemní konstrukce, správně analyzovat a interpretovatreálné chování podzemních konstrukcí a porovnávat výsledky získané in-situ steoretickými výpočty dle různých výpočetních metod a s výsledky získanými matematickým modelováním. Jednou z významných dovedností je rovněž provádět predikci chování určité podzemní konstrukcev daném horninovém prostředí a v daných podmínkách.

Osnova

Přednášky:1. Význam a obsah discipliny, stav napětí v bodě tělesa.2. Stav napětí a deformace tělesa, matemat. rovnice mechaniky kontinua, Airyho funkce.3. Reologie hornin, podmínky pevnosti materiálů, konstitutivní modely.4. Stav napjatosti v okolí výlomů.5. Přetváření nevyztužených podz. děl, stabilizační napětí.6. Klasifikace výpočetních metod stability a zatížení výztuže.7. Statické řešení výztuže podzemních děl.8. Navrhování výztuží ze SB, svorníků a kombinací SB s jinými druhy.9. Dimenzování výztuže podle mezních stavů.10. Konstrukce výztuží dřevěných, ocelových, betonových a železobetonových.11. Prostorové konstrukce - výztuže křížů, odboček a vidlic.12. Kritická hloubka podzemních děl a její význam pro navrhování výztuží, vliv podrubání a nadrubání.13. Rezerva - přednáška pozvaného odborníka z praxe.Cvičení:1. Procvičování základních úloh ze statiky a pružnosti - charakteristiky průřezů.2. Výpočet deformací staticky určitých konstrukcí.3. Trojkloubový oblouk, vnitřní síly a deformace - 1. program.4. Pevnost hornin.5. Stav napjatosti v okolí podzemních děl.6. Stabilizační napětí - 2. program.7. Výpočet zatížení výztuže podle zásad klasifikace metod.8. Staticky neurčité výztužní konstrukce.9. Dtto + statické řešení opěr výztuže tunelu.10. Programový systém VÝZTUŽ.11. Programové systémy MUSCH, TUNKOT - stanovení oblasti porušení v okolí díla.12. Komplexní program - zadání - 3. program.13.-14. Konzultace a řešení úkolů.Multimediální pomůcky použité k výuce:Ve výuce je standardně využíván zpětný projektor a řada softwarových produktů vlastní i zahraniční provenience.

Literatura

Aldorf,J.:Mechanika podzemních konstrukcí, VSB-TU Ostrava, 1999

Požadavky

Předmět nemá žádné korekvizity.

Garant

doc. RNDr. Eva Hrubešová, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Eva Hrubešová, Ph.D.