Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mechanika podzemních konstrukcí (MPKDS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MPKDS - Mechanika podzemních konstrukcí, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je navázat na základní znalosti studenta z oblasti pružnosti apevnosti, stavební mechaniky,statiky, mechaniky hornin a zemin a dalších oblastí,tyto znalosti dále syntetizovat, rozšiřovat a aplikovat na specifické podmínkykonstrukcí v podzemí. Student by měl být schopen po absolvování tohoto předmětu provádět objektivníanalýzu a predikci reálného chování podzemní konstrukce v určitých podmínkách,syntetizovat a dále rozvíjet dosud získané poznatky a aplikovat metody výpočtu zatížení konstrukce a dimenzování konstrukce, včetně využití moderních metodmatematického modelování.

Osnova

Tématické okruhy:1. Teoretické základy mechaniky podzemních konstrukcí - stav napětí a deformace tělesa, matemat. rovnice mechanikykontinua, Airyho funkce.2. Reologické modelování chování horninového prostředí, podmínky pevnosti a plasticity materiálů, konstitutivnímodely (základní i pokročilé).3. Stav napjatosti v okolí výlomů - analytický přístup, aplikace numerických metod4. Přetváření nevyztužených podz. děl, stabilizační napětí.5. Klasifikace výpočetních metod stability a zatížení výztuže.6. Statické řešení výztuže podzemních děl, staticky určité a staticky neurčitékonstrukce, problematika vlivu pasivního odporu.7. Navrhování výztuží ze stříkaného betonu, svorníků a kombinovaných typů výztuží - přístupy analytické, využitínumerických metod modelování 8. Dimenzování výztuží podle mezních stavů.9. Konstrukce výztuží dřevěných, ocelových, betonových a železobetonových.10. Řešení úloh mechaniky podzemních konstrukcí, které jsouobjektem specifického zájmu doktoranda - metodika řešení, aplikacespecializovaných 2D i 3D geotechnických softwarových systémů (Plaxis, Phases,CESAR LCPC. Midas GTS. UDEC, apod.)

Literatura

1. Aldorf,J.:Mechanika podzemních konstrukcí, VSB-TU Ostrava, 1999.2. Aldorf a kol.: Podzemní stavby a zakládání staveb - vybrané kapitoly. ES VŠB-TU Ostrava.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. RNDr. Eva Hrubešová, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Josef Aldorf, DrSc.doc. RNDr. Eva Hrubešová, Ph.D.