Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Management regionů a obcí (MRO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MRO - Management regionů a obcí, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získání základních znalostí o teorii, systému a metodách řízení (managementu) se zaměřením na specifické problémyregionálního a municipálního řízení. Poznání cílů, úkolů a specifik regionálního managementu; profilu, potřebných znalostí a dovedností regionálníhomanažera. Osvojení si základní postupů při uplatňování nástrojů, metod a technik regionálního managementu pomocí řešení modelovýchsituací a příkladů z praxe regionálního a municipálního managementu v České republice a v zemích Evropské unie.

Osnova

Úvod do předmětu regionálního managementu. Geneze teorie managementu, role fenoménu managementu v moderní společnosti.Strategické řízení, nové paradigma, procesy strategického řízení.Marketingové řízení, marketing regionů a municipalit – cíle a nástroje region. marketingu.Specifika regionálního managementu – systémové, ekonomické a sociální aspekty. Městský (city) management. Management ve veřejné správě – úroveň státu, regionů, municipalit. Management ve veřejných službách a nevládních neziskových organizacích.Přístupy, metody, nástroje a techniky regionálního strategického managementu.Informace a poradenství, statistická služba, informační systémy a informační obsluha v regionálním managementu. Systémový a legislativní rámec managementu veřejné správy resp. regionálního managementu v ČR.Manažer, profese manažera, specifické požadavky na regionálního resp. municipálního manažera. Etika manažerské práce a její prosazování v praxi. Formování regionálního managementu v ČR jako součásti reformy veřejné správy. Aktuální otázky regionálního managementu v ČR

Literatura

Dolanský, V., Měkota, V., Němec, V. Projektový management, Praha: GRADA Publishing, 1996.HUČKA, M., KUTSCHERAUER, A.: Příprava, tvorba a realizace strategických plánů obcí a mikroregionů. Studijní opora.Ostrava: VŠB-TUO, 2006 [online] [cit. 11. 9. 2011]. Dostupné na WWW: http://alkut.cz/regrozvoj/strat_plan_obce_mikroreg.pdfKUTSCHERAUER, A. a kol.: Regionální disparity. Disparity v regionálním rozvoji země - pojetí, teorie, identifikacea hodnocení. Ostrava: VŠB-TUO, 2010, ISBN 978-80-248-2335-5 KUTSCHERAUER, A.: Management regionů a obcí. Studijní texty, Ostrava, EkF VŠB-TUO, 2011 [online] [cit. 22.10.2011].Dostupné na WWW: http://alkut.cz/mro_htm/MRO_studijni_text.pdf PAYNE, A.: Marketing služeb. Praha: GRADA Publishing, 1996.SCHOLES, K., JOHNSON, G.: Cesty k úspěšnému podniku. Computer Press, Praha 2000Zákon č. 128/2000 Sb. ze dne 12. dubna 2000 o obcích (obecní zřízení)Zákon č. 129/2000 Sb. ze dne 12. dubna 2000 o krajích (krajské zřízení)Zákon č. 132/2000 Sb. ze dne 13. dubna 2000 o změně a zrušení některých zákonů souvisejících se zákonem o krajích,zákonem o obcích, zákonem o okresních úřadech a zákonem o hlavním městě PrazeZákon č. 248/2000 Sb. ze dne 29.6.2000 o podpoře regionálního rozvojeZákon č. 138/2006 Sb. změna zákonů v souvislosti s přijetím zákona o veřejných zakázkách, čl. X – změna zákonač. 248/2000 Sb.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Alois Kutscherauer, CSc.

Vyučující

Ing. Tereza Beníškovádoc. Ing. Alois Kutscherauer, CSc.Ing. Jaroslav Urminský