Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mikropočítačové řídicí systémy I (MŘS1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MŘS1 - Mikropočítačové řídicí systémy I, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po absolvování předmětu student umí definovat základní požadavky na mikropočítačové řídicí systémy, umí vysvětlitfunkci jednotlivých částí mikropočítačových řídicích systémů a aplikovat získané poznatky při praktickém návrhumikropočítačového řídicího systému. Získané poznatky tvoří součást všeobecných znalostí elektroinženýra zejména, je-li zaměřen na aplikace elektrickýchpohonů a jejich řízení.

Osnova

Přednášky:Rozvod logických úrovní, napojení ovládacích prvků na IO, vstupní a výstupní obvody pro přizpůsobování signálů.Architektura mikropočítačových systémů.Klasifikace sběrnic v mikropočítačovém systému, princip společné sběrnice. Základní druhy přenosů po sběrnici.Styk mikropočítače s periferiemi, typické průběhy I/O operací, adresování I/O.Druhy přenosu dat mezi mikropočítačem a okolím, sériový přenos, chyby přenosu a jejich ošetření.Vstupně-výstupní integrované I/O obvody. Čítače, časovače, obvody sériového styku. Paměti RWM, PROM, EPROM. ObvodyPAL, GAL.Styk mikropočítače s analogovým prostředím, analogový vstup, analogový výstup. Systémový návrh styku s analogovýmisignály.Přehled osmibitových mikroprocesorů, charakteristika, použití.Jednočipové mikropočítače základní charakteristika, vývojové etapy, rozčlenění. Jednočipový mikropočítač INTEL8051. Architektura, paměťový prostor, ALU.Jednočipový mikropočítač INTEL 8051. Systém přerušení, periferie.Úvod do problematiky 16-ti bitových mikroprocesorů a jednočipových mikropočítačů.Aplikace mikropočítačového systému v řízení elektrických pohonů.Cvičení:Opakování - logické obvody, použití sekvenčních obvodů v mikroprocesorové technice. Vstupní TEST. Vstupní a výstupní obvody pro přizpůsobení signálů, generátory hodinTEST č.1. - Opakování probraných témat, prostředky pro programování pamětí a obvodů PAL, GAL.Vývojové prostředky pro tvorbu aplikačního software, komunikace s nadřazeným systémem.TEST č. 2.Laboratoře:Obvody pro zkrácení pulsů - laboratorní úlohaSběrnicové obvody - laboratorní úloha.Jednoduché dekodéry adres - laboratorní úloha.Aplikace převodníku úrovní MAX 232 pro sériovou komunikaci - laboratorní úloha.Využití vzorkovacího zesilovače pro zpracování analogového signálu v mikroprocesorové technice - laboratorní úloha.Návrh A/D převodníku – laboratorní úlohaJednočipový mikropočítač 8051, 80535 - výukový systém - laboratorní úloha.Přerušovací systém mikropočítače, využití časovače pro generování časového zpoždění – laboratorní úloha.Programová obsluha klávesnice pro mikropočítačový systém – laboratorní úlohaRealizace generátoru pilovitého napětí a ověření jeho funkce - laboratorní úloha.Řízení ss motorku pomocí jednočipového mikropočítače - laboratorní úloha.Vývojový software zajištěn v anglické verzi.Projekty:Zpracování výsledků laboratorních cvičení: (celkem 10 hodin)Obvody pro zkrácení pulsů.Sběrnicové obvody.Jednoduché dekodéry adres.Aplikace převodníku úrovní MAX 232 pro sériovou komunikaci.Návrh A/D převodníku.Využití vzorkovacího zesilovače pro zpracování analogového signálu v mikroprocesorové technice.Jednočipový mikropočítač 8051, 80535 - výukový systém.Přerušovací systém mikropočítače, využití časovače pro generování časového zpoždění.Programová obsluha klávesnice pro mikropočítačový systém.Realizace generátoru pilovitého napětí a ověření jeho funkce.Řízení ss motorku pomocí jednočipového mikropočítače.

Literatura

Kočiš, I. - Šulko, I. : Mikroprocesory a mikropočítače. ALFA, SNTL 1986. Sobotka, Z. : Otázky a odpovede z mikroprocesorov a mikropočitačov, ALFA 1986. Knižnice ČSVTS: Styk mikropočítače s prostředím. Künzel, K. - Žáček, J.: Mikroprocesorová technika. ČVUT Praha, 1996.Brey B.B.: The Intel microprocessors: architecture, programming and interfacing. Prentice Hall,London, 1994.Steckhahn, A.D. - Otter, J.D.: Industrial applications for microprocessors. Reston Publishing Company, 1982.Microprocessors and microsystems. Oxford Elsevier, ISSN 01141-9331.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Petr Palacký, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jiří HájovskýIng. Martin Kuchař, Ph.D.doc. Ing. Petr Palacký, Ph.D.