Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematická statistika (MS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MS - Matematická statistika, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

1. Znalost základních metod matematické statistiky2. Analýza reálných dat

Osnova

1. Základní a výběrový soubor, náhodný výběr, četnosti2. Rozdělení souboru do tříd (postup, důvod), histogram3. Momentové a kvantilové charakteristiky4. Věta o jednom výběru z normálního rozdělení a její použití5. Věta o dvou výběrech z normálního rozdělení a její použití6. Testování hypotéz-obecný postup, chyby při testování7. F test, t – testy (všechny body testu)8. Korelační analýza (r, I, test r, podmínky použití, vlastnosti)9. Vícerozměrná regresní analýza (základní vzorce maticově)10. Spermannův koef. korelace, kontingenční tabulky11. Bodový odhad 12. Intervalový odhad 13. Testy normality (šikmost a špičatost N rozdělení, Shapiro-Wilk – tabulka pro test.krit.)14. Testy odlehlých hodnot (Grubbs, Box plot) a testy nezávislosti (znaménkový)

Literatura

1. Tošenovský,J.-Dudek,M.: Základy statistického zpracování dat. VŠB-TU Ostrava 2001, skripta. ISBN 80-248-0006-3 .2. Tošenovský, J.-Noskievičová, D.: Statistické metody pro zlepšování jakosti. Montanex, Ostrava 2000, 362s.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. RNDr. Josef Tošenovský, CSc.

Vyučující

Ing. Mgr. Petra Halfarová, Ph.D.prof. RNDr. Josef Tošenovský, CSc.