Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mechanika sypkých hmot (MSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MSP - Mechanika sypkých hmot, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti se seznámí se základními zákony a popisu potřebných parametrů pro matematický a fyzikální popis chování sypkých hmot. V předmětu budou ozřejměny nejnovější poznatky z oblasti nanotechnologiea budou demonstrovány měřící metody a interpretace měřících veličin.

Osnova

Ideální sypká hmota. Definice napěťového stavu. Rozdíl mezi základními materiálovými stavy. Logistika sypkých hmot. Kritéria dopravy a výběru dopravního a skladovacího zařízení.Granulometrie a morgologie. Metody a teorie jejich měření, včetně matematického modelování např. Gaussovou distribucí, RRSB, Logaritmickou distribucí apod.Vlastnosti sypkých hmot a jejich popis. Vliv tekutosti dopravního systému. Tokové obrazce a jejich popis. Jenikeho smykový stroj a princip jeho měření. Rotační smykový stroj. Další smykové přístroje. Interpretace naměřených hodnot. Definice mechanicko-fyzikálních parametrů.Složení partikulárního materiálu a aplikace sypkého materiálu. Metody měření úhlu vnitřního tření a jeho interpretace v rámci energetické koncepce.Definice interpartikulárních vazeb. Vliv jednotlivých fyzikálních a geometrických vlivů na tekutostní poměry, vliv vlhkosti, tvaru, mechanických a elektrických vazeb. Roscoevuv diagram, princip, konstrukce.Modely napěťového stavu sypké hmoty. Modely distribuce napětí. Modelovíní distribuce napětí. Jansenova, Rankinova a Pascalova teorie napětí v sypkých hmotách.Pohyb hmotových čátic. První a druhý mechanismus pohybu částic. Pístový mechanismus toku a jeho definice, včetně okrajových podmínek. Laminární mechnaismus toku a jeho definice a popis okrajových podmínek.Výtoková rychlost ze skladovacích nádob. Tlakové špičky a jeho modelování a porovnání se skutečným stavem. Pulzní charakter toku sypké hmoty. Vlastní a stěnová frekvence.Poruch ytoku sypkých hmot. Tvorba statického a dynamického oblouku. Hmotový a jádrový tok. Jenikeho teorie hmoty. Aplikace ideální sypké hmoty a její použití. Tok přes kuželový výpustný otvor.Vlastnosti sypké hmoty a její aplikace při dopravě. Procesní a skladovací režimy a design. Tvary a materiály dopravních a manipulačních zařízení. Balshinuv vztah fluidizace. Pneumatická doprava.Výběr metod mletí a návrhy mlýnů. Teorie drcení. Degradace a komprese. Granulace.Kritéria výběru dopravníku a dopravního systému pro sypkou hmotu. Požadavky na dopravu a skladování a jejich kvalitativní požadavky.Inovace v oblasti sypkých hmot. Nejnovější trendy v oblasti R&D, Nanotechnologie, aktuální situace na poli ČR, EU.

Literatura

Muther, R., Haganas, K.: Systematic Layout Planning, SNTL, Czech Rep., 1980.Brown, R.: Principles of Powder Mechanics, Pergamon, UK, 1970. Schulte, Ch.: Logistics, Victoria Publishing Praha, Czech Rep., 1994.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Jiří Zegzulka, CSc.

Vyučující

Ing. Jan Nečas, Ph.D.doc. Ing. Aleš Slíva, Ph.D.prof. Ing. Jiří Zegzulka, CSc.