Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metalurgie slévárenských slitin (MSS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MSS - Metalurgie slévárenských slitin, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získané znalosti:- student bude umět charakterizovat základní pochody při metalurgickém zpracování slévárenských slitin v elektrickýchi palivových pecích.- student bude mít teoretické i praktické znalosti mimopecního zpracování slévárenských slitin a technologií odléváníodlitků.Získané dovednosti:- student bude umět využít svých znalostí slévárenských technologií a metalurgického zpracování slévárenských slitink rozhodování o způsobu jejich použití.- student bude umět aplikovat teoretické poznatky k řízení výroby odlitků z různých druhů slévárenských slitin.-student bude znát postup a metodiku složitých a časově náročných zkoušek hodnocení tekuté fáze kovových materiálůna základě vizuální metodiky.

Osnova

1. Rozdělení slévárenských slitin pro odlitky. Litiny. Oceli na odlitky. Slitiny neželezných kovů. Mechanické,fyzikální, technologické a slévárenské vlastnosti slévárenských slitin. Technologie výroby odlitků, druhy modelůa forem. 2. Konstrukce odlitků z hlediska technologie odlévání, plnění formy a objemového smršťování při tuhnutí odlitků.3. Rozdělení litin, základní typy a jejich použití v průmyslu. Rovnovážný diagram železo-uhlík. Základní chemickésložení, mikrostruktura a slévárenské vlastnosti litin s lupínkovým grafitem. Strukturní diagramy litin.4. Vsázkové suroviny a pece pro tavení litin. Kupolová pec. Intenzifikace tavení KP, ekologizace. Tavení litinv elektrické indukční peci a elektrické obloukové peci. Rotační plynové pece. Udržovací pece.5. Objemové smrštění litinových odlitků. Modul odlitku. Dimenzování nálitku a vtokové soustavy. Slévárenské vlastnostilitin. Termická analýza litin.6. Metalurgické zpracování litiny s kuličkovým grafitem. Technologie modifikace. Vliv kyslíku na proces očkování,mechanizmus působení a metody očkování.7. Oceli na odlitky. Vliv prvků na jakost ocelí. Vsázkové suroviny a pecní agregáty na výrobu ocelí pro odlitky.Fyzikální, mechanické a slévárenské vlastnosti uhlíkových ocelí pro odlitky. 8. Tavení ocelí na elektrické obloukové peci. Oxidační a redukční perioda tavení. Vakuování legovaných ocelí. Kyslík,síra, vodík, dusík a vměstky v ocelích.9. Technologie odlévání ocelových odlitků. Vtokové soustavy, proudění kovu, rychlosti lití. Reoxidační procesypři odlévání oceli na odlitky. Technologie přesného lití. 10. Slitiny neželezných kovů na odlitky. Slitiny hliníku, siluminy Al-Si, duraly Al-Cu. Hořčíkové slitiny. Bronzy,mosazi. Mechanické, fyzikální, a technologické a slévárenské vlastnosti NŽK. 11. Metalurgické zpracování NŽK. Pece a zřízení pro tavení a rafinaci taveniny. Ovlivňování mikrostruktury, očkování.Odplyňování tavenin.12. Gravitační odlévání NŽK do netrvalých forem, pískové formy, V- proces, Metody přesného lití-vytavitelný model.Odstředivé lití.13. Nízkotlakové, vakuové a tlakové lití do kovových forem. Lití s krystalizací pod tlakem a v polotuhém stavu.Tepelné zpracování odlitků. Vytvrzování, žíhaní.14. Metalurgická kvalita slitin pro odlitky. Metody kontroly kvality, zkušební odlitky, analýzy chemického složeníkovu, hodnocení mikrostruktury a mechanických vlastností. Vady odlitků.

Literatura

[1] Vondrák, V., Hampl, J., Hanus, A.: Metalurgie litin-mimopecní zpracování litiny. Skripta VŠB-TU Ostrava, 2005, 121s. a studijní opora k předmětu. [2] Vondrák, V., Pavelková, A., Hanus, A.: Metalurgie litin-vtokové soustavy a nálitkování. Skripta VŠB-TU Ostrava,2005, 101s.[3] Šenberger, J.: Metalurgie oceli na odlitky, skriptum, VUT Brno, 2003, 149s.[4] Michna, Š. et. Al.: Encyklopedie hliníku, Adin, Prešov, 2005, ISBN 80-89041-88-4 , 694 s.[5] Lichý, P.; Beňo., J.: Metodika hodnocení tekuté fáze kovových materiálů - Multimediální opory, VŠB - TU Ostrava,2014

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Jiří Hampl, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jiří Hampl, Ph.D.doc. Ing. Petr Lichý, Ph.D.