Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mechanika tekutin (MT-FMMI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MT-FMMI - Mechanika tekutin, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cíl předmětu: Předmět je zaměřen na rozšíření znalostí studentů v oblasti vícerozměrného proudění nestlačitelnýchi stlačitelných tekutin v laminárním a především turbulentním režimu a na analytické metody řešení a možnosti numerickéhořešení. Zvláště u proudění stlačitelných tekutin je specifikován matematický model časově závislého problému. Významnouaplikací je řešení obtékání a odporu těles a interakce tekutiny s tuhým tělesem.

Osnova

Bilance hmoty a hybnosti, případně energie. Bilanční rovnice v integrálním a diferenciální tvaru, rovnice spojitosti,rovnice Navierova-Stokesova, věta o změně hybnostiTurbulence, Reynoldsova rovnice, korelace fluktuací rychlosti, spektrální analýza kinetické energie turbulence,rovnice disipaceMezní vrstva, rychlostní případně teplotní profilyPřenos skaláru, modely turbulence a možnosti numerického řešení. Některé vybrané praktické úlohy.Stabilita proudění, vírové struktury, úplav, sekundární proudění, interakce tekutiny s tuhým tělesem, aeroelasticitaEulerova turbínová rovnice a její aplikace na odstředivé strojeObtékání a odpor těles, aerodynamika

Literatura

BIRD, R. B., STEWART, W. E., LIGHTFOOT, N. N: Přenosové jevy. Praha: Academia, 1968, 800 s.DRÁBKOVÁ, S. a kol. Mechanika tekutin. Ostrava: VŠB-TU Ostrava, 2007. 248 s. (Elearningová učebnice). ISBN 978-80-248-1508-4 .JANALÍK, Jaroslav. Obtékání a odpor těles, Skripta VŠB-TU Ostrava, fak FMMI 2008, str. 108, ISBN 978-80-248-1911-2Scripta electronica. 108 s. Dostupné z internetu:http://www.338.vsb.cz/seznam.htmBláha,J., Brada,K.: Hydraulické stroje, SNTL Praha 1992, 752 s.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. RNDr. Milada Kozubková, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Sylva Drábková, Ph.D.prof. Ing. Jaroslav Janalík, CSc.prof. RNDr. Milada Kozubková, CSc.