Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Modelování tepelných procesů (MTP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MTP - Modelování tepelných procesů, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

- student bude umět aplikovat rozměrovou analýzu při řešení technických problémů- řešit analyticky nebo numericky složitější úlohy transportu tepla vedení a konvekcí- student bude umět aplikovat teoretické metody při řešení výměny tepla radiací mezi několika povrchy- student bude umět popsat a analyzovat způsoby transportu tepla při plynulém odlévání

Osnova

1. Cíle modelování, druhy modelů. Fyzikální a matematické modelování.2. Základy teorie podobnosti. Úplná fyzikální rovnice, podmínky jednoznačnosti. Konstanta podobnosti, indikátorpodobnosti, kritérium. Odvození kriteriální rovnice metodou analýzy základních rovnic.3. Princip rozměrové analýzy, aplikace na praktické problémy.4. Modelování přenosu tepla vedením. Rovnice vedení tepla, Laplaceův operátor pro kartézské, cylindrické a sférickésouřadnice.5. Teplotní profil a tepelný tok ve válcové stěně. Kritický poloměr válcové stěny, kritický poloměr izolace válcovéstěny. Teplotní profil a tepelný tok v kulové stěně.6. Teplotní profil ve válcové stěně s vnitřním objemových tepelných zdrojem, elektrický vodič.7. Vedení tepla tyčí (žebrem) konečné a nekonečné délky.8. Modelování sdílení tepla zářením. Index směrovosti. Výměna tepla zářením mezi několika povrchy v průteplivémprostředí.9. Numerické modely. Princip metody sítí metody a metody konečných prvků. Numerická náhrada derivací ve Fourierověrovnici vedení tepla. Srovnání explicitní, implicitní a smíšené metody sítí.10. Metoda elementárních bilancí pro stacionární a nestacionární úlohu v kartézských a polárních souřadnicích.11. Podmínka stability explicitní metody pro vnitřní a vnější element, fiktivní teplota. Přesnost numerického řešení.12. Modelování fázové změny v teplotních numerických modelech.13. Modelování plynulého odlévání, metody stanovení podmínek jednoznačnosti, Vliv jednotlivých parametrů na odvodtepla v krystalizátoru, odvod tepla v sekundární a terciární oblasti chlazení.

Literatura

[1] RÉDR, M., PŘÍHODA, M. Základy tepelné techniky. 1. vyd. Praha: SNTL, 1991. ISBN 80-03-00366-0 .

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Dr.Ing. René Pyszko

Vyučující

Ing. Mario Machůdoc. Dr.Ing. René Pyszko