Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Moderní teorie řízení (MTŘ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MTŘ - Moderní teorie řízení, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu Moderní teorie řízení je seznámení posluchačů s problematikou moderních metod použitých při analýzea syntéze řídicích systému.Studenti si rozšíří teoretické znalostí z oblasti teorie řízení, což prokáží v zadanésamostatné práci. Budou umět tyto metody použít pro praktický návrh řídicího systému. Simulační ověření umí provéstv systému Matlab se Simulinkem.

Osnova

Přednášky:Algebraický návrh. Jednorozměrné systémy. Mnohorozměrné systémyStochastické systémy a jejich řízení. Stochastický proces.Vektorový proces.Lineární kvadratické řízení I. Formulace problému LQR ( Linear Quadratic Regulator ). Kvadratické optimální řízení.Stabilita systému s LQR regulátorem.Lineární kvadratické řízení II. Návrh optimálního pozorovatele. Lineárně kvadratický gaussovský problém a jehořešení (LQG). Vlastnosti regulačních obvodů s LQG regulátorem.Robustní řízení - H-nekonečno. Výkonová specifikace a robustnost. H2 optimalizace a metoda LTR ( Loop TransferRecovery ). Řízení H-nekonečno. Adaptivní systémy. Adaptivní systémy s referenčním modelem. Rekurzivní estimace. Optimální řízení podle minimálnívariance. Samonostavující se řídicí systémy, prediktory a filtryTechniky multi-agentů u řídicíh systémů se znalostní bází.Definice agenta. Rozbor vlastností agentů. Použití systému multi-agentů v řídicích systémech.Projekty:Každý student dostane zadanou samostatnou práci z vybraného okruhu předmětu.

Literatura

HAVLENA, V., ŠTECHA, J., Moderní teorie řízení. Praha: Vydavatelství ČVUT, 2000.ŠOLC, F., VÁCLAVEK, P., VAVŘÍN, P. Řízení a regulace II. Brno, VUT Brno, 2009.BUBNICKI,Z. Modern Control Theory. Springer 2005. ISBN 978-3-540-23951-2

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Dr. Ing. Miroslav Pokorný

Vyučující

prof. Dr. Ing. Miroslav Pokorný