Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematická teorie spolehlivosti a analýza rizika (MTSAR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MTSAR - Matematická teorie spolehlivosti a analýza rizika, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Zvládnutí základní metodologie PRA.

Osnova

Přednášky: Základní pojmy: doba do poruchy, intenzita poruch, zálohování. Pravděpodobnostní rozdělení v teorii spolehlivosti: exponenciální, Weibullovo, normální, logaritmicko-normální, gamma rozdělení. Odhady charakteristik spolehlivosti pro úplné i neúplné náhodné výběry: výběrové plány, metody MLE a MM. Analýza a spolehlivost systému: Booleova algebra, koherentní systémy, spolehlivost koherentních systémů. Vícestavové systémy: obecný Markovův model, neopravitelné systémy paralelní, sériové atd., srovnání různých modelů. Pohotovost opravitelných systémů: použití Markovových modelů pro určování pohotovosti, pohotovost v ustálenémčase. Analýza složitého systému metodou stromu poruch (FTA - Fault Tree Analysis), definice a symboly pro FTA, strukturnífunkce a koherence, FT a koherentní struktura, kvalitativní a kvantitativní analýza pomocí analytického přístupu,nepohotovost opravitelného systému, modularizace stromu poruch. Simulační přístup pro analýzu FTA: simulace Monte Carlo pro opravitelné systémy, metody snižující rozptyl. Softwarové prostředky pro kvantitativní ocenění rizika: ukázka výpočtů spolehlivostních charakteristik za pomocívyspělých softwarových jednotek(např.SIMTREE), prezentace simulačního přístupu programem v MATLABu.

Literatura

Briš; Metody a prostředky pro analýzu rizika a spolehlivosti, Skriptum pro studium v doktorských programech, projektTEMPUS S-JEP 7689 TTRIMM VŠB-TU Ostrava,1997.Briš R., Aplikovaná matematika, 2003, Regionální centrum celoživotního vzdělávání, VŠB – Technická univerzita Ostrava,ISBN 80-248-0313-5 . Misra K.B.; Reliability Analysis and Prediction, Elsevier 1992, ISBN 0-444-89606-6 . Barlow,R.E.- Proschan,F.:Mathematical Theory of Reliability, SIAM 1996, ISBN-89871-369-2. Hurt J.: Teorie spolehlivosti, MFF UK Praha 1984.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Radim Briš, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Radim Briš, CSc.