Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody umělé inteligence (MUI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MUI - Metody umělé inteligence, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student bude umět formulovat řešení úloh s využitím prostředků umělé inteligence.Student bude umět definovat a vytvářet bázi znalostí inteligentních regulátorů.Student bude umět analyzovat problematiku technické aplikace v oblasti řízení s využitím prostředků umělé inteligence.Student bude umět definovat a vytvářet řešení úloh v prostředí Matlab toolboxů Fuzzy Logic, Neural Network a GeneticAlgorithm.

Osnova

1. Řízení jako informační působení, činnost a proces.2. Vymezení teorie modelování a umělé inteligence.3. Kvalitativní modely.4. Semikvalitativní modely.5. Fuzzy modely, úvod do fuzzy modelů.6. Fuzzy množinová teorie.7. Více hodnotová logika a jazykové modely.8. Fuzzy systémy9. Strategie fuzzifikace, strategie defuzzifikace.10. Expertní systémy, definice a architektura expertního systému.11. Znalostní báze, inferenční mechanismus, interpretace odpovědí expertních systémů.12. Expertní systémy a řízení.13. Úvod do neuronových systémů.14. Neuronové sítě. 15. Genetické algoritmy.

Literatura

DAVID, J. Metody umělé inteligence. Ostrava: VŠB-TU Ostrava, 2013.POKORNÝ, M.: Umělá inteligence v modelování a řízení. Praha: BEN-Technická literatura, 1996.VONDRÁK. I.: Umělá inteligence a neuronové sítě. VŠB-TU Ostrava, 1994.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Jiří David, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jiří David, Ph.D.