Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metalurgická výroba a životní prostředí (MVaŽP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MVaŽP - Metalurgická výroba a životní prostředí, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získané znalosti:- student bude umět formulovat základní pojmy a zásady ochrany životního prostředí, včetně legislativy v oblastiživotního prostředí;- student bude umět charakterizovat škodlivin a odpady vznikající v průběhu jednotlivých technologií hutní prvovýrobyi druhovýroby.Získané dovednosti:- student bude umět využít svých znalostí k rozhodnutí o vhodnosti metalurgických postupů;- student bude umět aplikovat své teoretické poznatky k návrhům úprav konkrétních metalurgických technologií svyužitím BAT.

Osnova

1. Metalurgická výroba: Základní charakteristika a rozdělení metalurgické výroby. Schéma toku odpadů v hutním podniku.Zdroje odpadů v jednotlivých technologiích. BAT - nejlepší dostupné technologie, prováděcí rozhodnutí evropskéKomise 2012/135/EU, BREF pro výrobu železa a oceli.2. Životní prostředí a znečišťující látky : Základní pojmy a zásady ochrany životního prostředí, legislativa voblasti životního prostředí : zákony, nařízení vlády, vyhlášky. Směrnice 2010/75/EU o průmyslových emisích. Základnírozdělení a charakteristika znečišťujících látek. Posuzování vlivu na životní prostředí, kompetentní orgány. 3. Průmyslové odpady: Základní rozdělení odpadů. Zákon 185/2001 Sb. o odpadech, toxicita odpadů. Katalog odpadů-rozčlenění do skupin. Charakteristika průmyslových odpadů - rozdělení. Zásady nakládání s průmyslovými odpady,úprava a ekonomika nakládání s odpady. Skládkové možnosti, spalování. Recyklace odpadů a recyklační technologie.4. Výroba koksu a životní prostředí: Požívané postupy při výrobě koksu, manipulace a příprava uhlí, koksování,vytlačování koksu, získávání dehtu z koksárenského plynu. Uhelné kaly, koksový prach, procesní zbytky z koksárenskýchzařízení. Emise do ovzduší, znečištění vod a půdy, BAT - opatření integrovaná do procesu. 5. Příprava rudných surovin a životní prostředí: Výroba aglomerátu a životní prostředí, charakteristika aglomeračníhoprocesu, vzniku emisí SO2, NOx, CO a znečišťujících látek v aglomeračním procesu. Výroba pelet a životní prostředí,používané technologie výroby, charakteristika emisí, odpadních vod, pevného odpadu, recyklace odpadů z hutní druhovýroby,BAT- opatření integrovaná do procesu.6. Výroba železa a životní prostředí: Používané postupy výroby železa (železné houby) u nás i v zahraničí. Charakteristikavysokopecních výroby, dělení škodlivých látek při vysokopecní výrobě železa, recyklace odpadů z hutní druhovýroby,BAT - opatření integrovaná do procesu. Charakteristika a rozdělení alternativních způsobů výroby železa, emiseplynů, odpadní vody, vedlejší produkty, srovnání obou technologií.7. Výroba oceli a životní prostředí: Současné způsoby výroby oceli z pohledu životního prostředí. Charakteristikaa rozdělení odpadů, vznik odpadů při výrobě oceli v kyslíkovém konvertoru, emise výstupních plynů, odpadní vody,pevné odpady, vedlejší produkty. Výroba oceli v elektrických obloukových pecích, charakteristika postupů při výroběelektrooceli, emise plynů, odpadní vody, pevné odpady, kontaminace vody a půdy, BAT - opatření integrovaná doprocesu. 8. Hutní druhovýroba a životní prostředí: Používané postupy hutní druhovýroby, odpady z tváření a tepelného zpracování,povrchových úprav, odpady z přípravy hotových produktů, emise a odpadní vody, odpady ve slévárnách, plynné emise,odpadní vody, recyklace odpadů, BAT - opatření integrovaná do procesu.

Literatura

[1] KRET, J.: Recyklace odpadů hutnictví železa. 1. vyd. Ostrava: VŠB–TU Ostrava, 2003, 91 s.[2] HERČÍK, M.: Životní prostředí : základy environmetalistiky. 1. vyd. Ostrava: VŠB–TU Ostrava, 2006, 142 s.[3] BEDNÁŘOVÁ, V.: Recyklace slévárenských odpadů – regenerace formovacích směsí. 1. vyd. VŠB–TU Ostrava, 2004,58 s.

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Pavlína Pustějovská, Ph.D.

Vyučující

Ing. Pavlína Pustějovská, Ph.D.