Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mechanika zemin (MZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MZ - Mechanika zemin, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Absolvent předmětu dokáže porozumět prostředí, v němž dochází k interakci horní konstrukce, základu a podloží. Spojí teoretickou i praktickou poznatky s obecnou mechanikou tuhých těles a poddajných látek a prostředí s hydraulikou,s inženýrskou geologií a numerickými metodami v geomechanice.

Osnova

Vícefázové prostředí zemin. Popisné vlastnosti (vlhkost, měrná a objemová tíha) a fyzikální vlastnosti. Zrnitostnísložení. Plasticita a konzistence zemin, Attebergovy meze. Klasifikace hornin a zemin.Proudění vody zeminami, Darcyho zákon, obecná rovnice proudění, proudová síť konsolidace a její průběh, hydrodynamickéúčinky na konstrukce. Mechanika zemního tělesa, lineárně pružný poloprostor, metoda konečných prvků. Vlastnostizemin při zatěžování, trojosá deformace, reologické modely v teorii konsolidace. Pevnostní vlastnosti zemin. Laboratornía polní zkoušky, vyhodnocení. Stlačitelnost zemin, modul stlačitelnosti. Deformační charakteristiky. Metody výpočtustabilit svahů a způsoby zabezpečování. Praktické aspekty mechaniky zemin, zemina jako stavební materiál, zlepšovánívlastností, teplotní vlivy, dekonsolidace zemin.

Literatura

Šimek J. a kol.: Mechanika zemin. SNTL Praha 1990; Hulla J. a kol.: Mechanika zemín a zakladanie stavieb. Alfa Bratislava 1995;

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Dr. Ing. Hynek Lahuta

Vyučující

doc. Dr. Ing. Hynek Lahuta