Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Management životního cyklu staveb (MZC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MZC - Management životního cyklu staveb, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je zdůraznění ekonomických aspektů managementu ve stavebnictví a použití ekonomických a rozhodovacíchteorií a nástrojů při řešení rozhodovacích procesů. Student s využitím pokročilých metod získá přehled o modernímřešení problémů v oblasti managementu životního cyklu staveb u nás i v zahraničí.Obsahové zaměření:Je zdůrazněn technický aspekt managementu životního cyklu staveb s použitím ekonomických a rozhodovacích teoriía nástrojů k řešení rozhodovacích problémů. Poskytne orientaci v nových přístupech technického využívání FM podpůrnýchčinností z pohledu návodu na užívání stavby, správy bytových objektů, životního cyklu objektů a následné využívánívnějších profesionálních služeb při výkonu správy nemovitého majetku v oblasti provozní, běžné údržby, oblastistavebně správní, energeticko inspekční. Základní témata:Management životního cyklu, řídící a řízené procesy, projektové řízení a uplatnění FM, Dokumentace a pasportizacestaveb v životním cyklu stavby, provozní dokumentace staveb, Správní řízení při přípravě, provádění a užívání staveb, související platná legislativa, Životnost a opotřebení staveb a konstrukcí, Zásady provozu staveb a hodnoceníkvality staveb, LCA,Údržba, opravy a obnova při užívání stavby, LCC, Využití informačního systému katastru nemovitostípři správě majetku, Uplatnění energetického managementu při správě majetku, Inovativní nástroje k prodloužení užitkustaveb, Rozhodovací procesy.

Osnova

Management životního cyklu, řídící a řízené procesy, projektové řízení a uplatnění FM, Dokumentace a pasportizacestaveb v životním cyklu stavby, provozní dokumentace staveb, Správní řízení při přípravě, provádění a užívání staveb, související platná legislativa, Životnost a opotřebení staveb a konstrukcí, Zásady provozu staveb a hodnoceníkvality staveb, LCA,Údržba, opravy a obnova při užívání stavby, LCC, Využití informačního systému katastru nemovitostípři správě majetku, Uplatnění energetického managementu při správě majetku, Inovativní nástroje k prodloužení užitkustaveb, Rozhodovací procesy.

Literatura

Tománková, J. a kol. Management staveb, FinEco ČVUT, 2013Měšťanová, D. a kol: Příprava a provoz staveb. Informatorium, Praha 2012 Synek,M. a kol.: Manažerská ekonomika. Praha: Grada 2003Somorová, V. a kol.: Optimalizácia nákladov spravovania stavebných objektov metódou FMBratislava 2007, ISBN 978-80-227-2782-2 ,Kuda, F., Beránková E., a kol.: Facility management v technické správě a údržbě budov, Professional Publishing,1. vydání, 2012, ISBN 978-80-7431-114-7 , Eds.Kubálek, T., Kubálková, M., Řízení projektů v Microsoft Project, 2010 Schneiderová Herálová, R. Udržitelné pořizování staveb (ekonomické aspekty), 2011, 260 s., ISBN 978-80-7357-642-4 .

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. et Ing. František Kuda, CSc.

Vyučující

doc. Ing. et Ing. František Kuda, CSc.