Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Moderní zesilovací struktury (MZS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MZS - Moderní zesilovací struktury, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student bude umět posoudit reálné vlastnosti moderních zesilovacích struktur, jejich vliv při základních aplikacích,jejich aplikační oblasti. Některé základní vlivy si ověří laboratorně - např. vliv vstupní napěťové nesymetriepři zesilování malých napětí, vliv konečné hodnoty rychlosti přeběhu. To mu umožní kvalifikovaně konstruovat zesilovače,filtry a oscilátory s reálnýmí zesilovacími strukturami.

Osnova

Přednášky:Historie operačních zesilovačů, elektronky, bipolární a unipolární tranzistory.Základní zapojení s trnzistory, zdroj proudu jako aktivní zátěž.Operační zesilovače (s proudovou zpětnou vazbou - transimpedanční - CFA).Operační zesilovače VFA využívající konstrukčních zásad zesilovačů CFA.Lineární aplikace VFA.Lineární aplikace CFA.Nelineární aplikace operačních zesilovačů.Princip transkonduktančních zesilovačů (OTA), Nortonova zesilovače (NZ) a proudového konvejoru (CCII).Princip vzorkovacích struktur.Princip stabilizovaných zdrojů, bandgap reference.Princip převodníků A/D a D/A.Aktuální zesilovací struktury 1.Aktuální zesilovací struktury 2.Cvičení:Základní vlastnosti diferenčního zesilovače; střední stupeň operačního zesilovače - kompenzace; výstupní sledovač- klasický. Vstupní díl pro CFA; moderní sledovač. Vstupní díl pro "VFA z CFA" - modulová a fázová charakteristika. Operační sítě s ideálními zesilovači (inverující, neinvertující, integrační, derivační). Příklady operačních sítí s neideálními zesilovači. Příklady nelineárních sítí s operačními zesilovači - usměrňovač, logaritmický zesilovač.Zadání a diskuse k projektu.Laboratoře:Určení vlivu vstupní napěťové nesymetrie a vstupních klidových proudů při zesilování malých napětí - práce s katalogovýmilisty. Měření extrapolované hodnoty tranzitního kmitočtu operačního zesilovače. Měření rychlosti přeběhu operačního zesilovače. Měření mezního výkonového kmitočtu operačního zesilovače (parametrem je amplituda signálu). Měření dopředného přenosu v operační síti prvního řádu. Měření odběru OZ v závislosti na frekvenci a amplitudě signálu. Diskuse k odevzdaným projektům.Projekty:Vzorovým problémem řešeným v rámci projektu může být analýza dopředného přenosu v integrační operační síti prvníhořádu (vliv prvního - dominantního - pólu operačního zesilovače a výstupního odporu operačního zesilovače).

Literatura

Punčochář,J.: Operační zesilovače v elektronice. BEN, Praha 2002 (5. vydání) Punčochář,J.: Operační zesilovače - historie a současnost. BEN, Praha 2002

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Dr. Ing. Josef Punčochář

Vyučující

Ing. Jitka Mohylová, Ph.D.doc. Dr. Ing. Josef Punčochář