Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Mechanika zemin a zakládání staveb (MZZS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MZZS - Mechanika zemin a zakládání staveb, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Posluchač získá přehled o náplni mechaniky hornin a zemin, jako výchozí discipliny a o základních úlohách geotechniky.Naučí se řešit úlohy, které souvisí se stavem napjatosti, deformace, stabilitou a porušením horninových a zeminovýchtěles. Získá základní předpoklady pro objektivní hodnocení základových poměrů na základě znalosti metod posuzováníúnosnosti a sedání zjm. u plošných základů.

Osnova

1. Obsah přednášek a cvičení, úvod k problematice předmětu. Vícefázové prostředí zemin. Popisné vlastnosti (vlhkost,měrná a objemová tíha).2. Fyzikální vlastnosti. Zrnitostní složení. Fyzikálně-chemické vlastnosti, plasticita a konzistence zemin, Attebergovymeze. Klasifikace hornin a zemin.3. Proudění vody zeminami, Darcyho zákon, konsolidace a její průběh. Hydrodynamické účinky na konstrukce.4. Pevnostní vlastnosti zemin. Laboratorní a polní zkoušky, vyhodnocení. Stlačitelnost zemin, modul stlačitelnosti.Deformační charakteristiky.5. Systematika svahů a svahových pohybů. Metody výpočtu jejich stability a způsoby zabezpečování.6. Průzkum staveniště (etapy, vhodnost, základové půdy).Geotechnické kategorie. Napětí pod základy (originální,způsobené zatížením).7. Rozdělení základových konstrukcí, návrh plošných základů podle mezních stavů, vazba na nadzemní konstrukci.Únosnost, faktory determinující únosnost8. Sedání základů. Faktory determinující sedání (poruchy způsobené sedáním). 9. Stavební jámy a jejich zabezpečování. 10. Tlaky zemin na konstrukce (aktivní pasivní, tlak v klidu).11. Zlepšování vlastností zemin (hutnění, kotvení, injektáže, zmrazování).12. Hlubinné základy a jejich systematika. Zjednodušený návrh pilotových základů.13. Zakládání ve zvláštních podmínkách (poddolovaných a nestabilních území). Zakládání násypů.14. Přednáška odborníka z praxe – case histories.Osnova cvičení:1. Úvodní cvičení, seznámení s organizací cvičení, školení bezpečnosti práce v laboratoři.2. Základní fyzikální vlastnosti zemin (výpočty, vzájemné vztahy mezi charakteristikami zemin).3. Zatřídění zemin dle ČSN 73 1001 (vyhodnocení křivky zrnitosti, trojúhelníkový diagram).4. Laboratorní měření: Zrnitostní rozbor, hustoměrná zkouška.5. Laboratorní měření: Atterbergovy meze.6. Laboratorní měření: Proctorova zkouška hutnění.7. Kontrolní test (vlastnosti zemin, zatřídění zemin, měření a vyhodnocení zkoušek).8. Napětí originální a způsobené přitížením plošného základu - výpočet.9.-10. Hodnocení 1. mezního stavu u plošných základů – výpočetní příklad.11. Poruchy a deformace u patkového založení – výpočet.12. Velikosti zemních tlaků na konstrukce - výpočet.13. Kontrolní test z výpočtových příkladů.14. Hodnocení programů, zápočty.

Literatura

Hulla J. a kol.: Mechanika zemín a zakladanie stavieb. Alfa Bratislava, 1991Lamboj, L. - Štěpánek, Z. : Mechanika zemin a zakládání staveb, skripta, ČVUTPraha 2008

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Dr. Ing. Hynek Lahuta

Vyučující

Ing. Alice HastíkováIng. Tomáš HöchsmannIng. Jaroslav Holišdoc. Dr. Ing. Hynek LahutaIng. Barbara Luňáčková, Ph.D.Ing. Jan MaršálekIng. Marek MohylaIng. Taťana PetrášováIng. Tomáš PetříkIng. Miroslav PinkaIng. Martin Stolárik, Ph.D.