Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nekomunikační aplikace optických vláken (NAOV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NAOV - Nekomunikační aplikace optických vláken, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Porozumění základním dějům a principům vláknově optických senzorů a jejich odlišnostem vůči komunikačním optickýmvláknům.Učební výstupy jsou stanoveny tak, aby studenti byli schopni použít či řešit měření a úlohy z oblasti vláknověoptických senzorů.

Osnova

Přednášky:1) Rozdíly mezi komunikačními a senzorickými vlákny, Použití optických vláken a jejich vlastnosti jako senzory,Rozdělení druhů a typů senzorů.2) Popis fyzikálních principů a dějů využitých při snímání. Modulátory optického záření pro optické senzory.3) Intenzitní senzory.4) Interferometrické senzory, Sagnac a Michelsonův interferometr.5) Mřížkové optické senzory, Výroba mřížek, použití, senzory s příčným nebo podélným mřížkováním.6) Polarizační senzory, Fotoelastický efekt.7) DTS, Princip OTDR, OFDR, Rayleighův, Ramanův a Brillouinův rozptyl, Princip DTS.8) Aplikace optických senzorů, teplotní, tlakové, kapalinové, proudění, poziční, chemické, vibrační, proudové,napěťové, biomedicínské.Laboratoře:1) Interferometrické měření s Mach-Zehnderovým interferometrem.2) Měření s OTDR metrem.3) Měření s DTS systémem.4) Intenzitní senzory - vertikální posuv.5) Intenzitní senzory - horizontální posuv.6) Měření teplotní závislosti Braggovské mřížky.7) Identifikace barviva v látce.8) Stanovení množství barviva v látce.Cvičení:Úvodní seznamovací cvičení, bezpečnost práce v laboratoři.Dvě výpočetní cvičení v průběhu semestru.Dvě cvičení určené pro absolvování testů.Poslední cvičení v semestru je určeno jako náhradní termín pro případné doměření laboratorních úloh, či absolvovánínáhradního testu.

Literatura

UDD, E.: Fiber Optic Sensors: An Introduction for Engineers and Scientists. John Wiley and sons, Inc. (1991), ISBN0-471-83007-0 .LOPÉZ-HIGUERA, J. M.: Handbook of optical fibersensing technology. John Wiley and sons, Ltd. (2002), ISBN 0-471-82053-9 .Šiška, P. a kolektiv: Nekomunikační Aplikace Optických Vláken, studijní podklady předmětu, 99 str.

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Petr Šiška, Ph.D.

Vyučující

Ing. Peter HajdukIng. Lukáš HájekIng. Petr Šiška, Ph.D.