Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nástroje (Nást)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Nást - Nástroje, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Absolvováním předmětu získá student základní přehled o nástrojích používaných v třískovém obrábění. Seznámí sese základy jejich konstrukce, vlivem řezné geometrie na jejich řezivost a podmínkami nasazení jednotlivých nástrojůz hlediska technického a ekonomického.

Osnova

Program přednášek1. Materiály obráběcích nástrojů – rozbor, základní parametry, oblast použití.2. Řezná geometrie nástrojů – definice, geometrické a analytické řešení geometrie, pracovní geometriea 3. Soustružnické nože – problematika pájených nožů.4. Soustružnické nože – konstrukce s VBD, tvarové soustružnické nože.5. Nástroje na otvory – vrtáky pro krátké a hluboké otvory, nástroje vyvrtávací, protahovací a protlačovacínástroje.6. Frézy – rozdělení, konstrukce, geometrie, použití, tvarové frézy.7. Frézovací hlavy –konstrukce frézovací hlavy s ohledem na její spolehlivost.8. Nástroje na výrobu závitů.9. Nástroje na výrobu čelních ozubených kol. Náplň cvičení a individuální práce studentů 1. Nástrojové materiály – rozbor, tepelné zpracování, praktické ukázky,video.2. Analytické a grafické řešení řezné geometrie nástroje. Program č.1.3. Výpočet normálného napětí v pájené destičce ze slinutého karbidu. Test č. 1.4. Ověřování spolehlivosti nožů s vyměnitelnými SK destičkami. Program č.2. Test č. 2.5. Vrtací nástroje – rozbor geometrie, ostření vrtáků, úpravy pro zvýšení řezivosti.6. Frézovací nástroje se zuby po obvodu – geometrie, podtáčení fréz. Test č. 37. Frézovací hlavy – rozdělení, výpočet záběru frézovacích hlav. Test č. 4.8. Závitníky – druhy, rozdělení třísky, konstrukční úpravy závitníků.9. Frézovací nástroje na výrobu čelního ozubení, Obrážecí a ševingovací nástroje na výrobu čelního ozubení. Testč. 5.

Literatura

[1] MRKVICA,M. Přípravky a obráběcí nástroje-I.díl. Řezné nástroje, Ostrava, VŠB.TU, 1989, 132s.[2] MRKVICA,I. Návody ke cvičení z obráběcích nástrojů-I.díl. Ostrava, VŠB-TU, 1999, 148s.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Dr. Ing. Ivan Mrkvica

Vyučující

Ing. Miroslav Janošdoc. Dr. Ing. Ivan Mrkvica