Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Neurčitost dat a modelů (NEDAM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NEDAM - Neurčitost dat a modelů, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je naučit studenty základní koncepty neurčitosti a její role pro zpracování dat a aplikace modelů,naučit je prakticky aplikovat vhodné metody při provádění analýz prostorových dat, aby dovedli integrovat poznatkyz ostatních disciplin s přístupy k hodnocení a řízení neurčitosti.

Osnova

Vymezení základních pojmů. Hlavní koncepty pojetí neurčitosti v geoinformatice. Úvod do aplikace metody Monte Carlo.Zdroje chyb a neurčitosti. Vzorkování. Neurčitost v prostorové složce, neurčitost v atributové složce dat. Ekologickáchyba, MAUP a agregace dat. Prostorová autokorelace. Chyby při konverzi rastr-vektor. Šíření chyb, vyrovnáváníchyb. Vnitřní a externí validace. Analýza citlivosti. Metody založené na simulacích a dekompozici rozptylu. Bayesovaa Dempster-Shaferova teorie. Techniky pro snížení, kvantifikaci a vizuální reprezentaci neurčitosti. Náklady apřínosy snižování neurčitosti. Neurčitost rozhodování.

Literatura

Shi W.: Principles of Modeling Uncertainties in Spatial Data and Spatial Analysis. CRC Press (Taylor & Francis)2010.Zhang J.X., Goodchild M.F. (2002): Uncertainty in Geographic Information. New York. Taylor & Francis.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Jiří Horák, Dr.

Vyučující

doc. Ing. Jiří Horák, Dr.Ing. Kateřina Růžičková, Ph.D.