Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Navrhování elektrických pohonů (NEP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NEP - Navrhování elektrických pohonů, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po absolvování předmětu student získá znalosti umožňující dobrou orientaci v principech navrhování elektrickýchpohonů, schopnost samostatné analýzy a syntézy jednotlivých částí elektrického pohonu a umí aplikovat získané poznatkypři praktickém návrhu konkrétního elektrického pohonu.

Osnova

Přednášky:Návrh pohonu, definice, obsah činnosti, podklady, Druhy elektrických pohonů, základní provozní pojmy, odborná terminologie v elektrických pohonech.Příklad výpočtu zatěžovací charakteristiky pracovního mechanismu (těžní stroj, karusel, jeřáb).Normalizace a technická dokumentace v elektrotechnice se zaměřením na el. pohony.Navrhování elektrických pohonů z hlediska energetických úspor.Provozní vlastnosti pohonů s neelektrickými motory, porovnání, výhody, nevýhody.Jištění elektrických pohonů, analýza poruchových dějů, jistící prvky návrhy jištění pro jednotlivé druhy pohonů.Návrh a dimenzování komponent plně řízeného pohonu s asynchronním motorem.Návrh a dimenzování komponent plně řízeného pohonu se stejnosměrným pohonem.Zpětné vlivy měničů kmitočtu na napájecí síť, motor a okolí.Pohony s malými motory.Pohony ventilové se synchronními a asynchronními motoryDruhy výkresové dokumentace.Tvorba výkresové dokumentace s podporou výpočetní techniky.Cvičení: Bezpečnostní školení pro práci v laboratořích, seznámení s obsahem cvičení a podmínkami zápočtu.Příklady výpočtů zatěžovacích diagramů pro pohony mechanismů pojezdu a zdvihu jeřábů.Příklady výpočtu zatěžovacích diagramů pro pohony navíjecích mechanismů. TEST č.1 Příklady určování ztrát motorů a měničůPříklady jištění a dimenzování pohonů (motorů a měničů), plně řiditelných pohonů. TEST č.2Analýza asynchronního stroje v brzdných režimech.Ověření vlivu filtračních komponentů u pohonu s měničem kmitočtu.Opakování, konzultace, náhradní laboratorní cvičení.Laboratoře:Logické řízení pohonu.Monitorování teploty motoru.Projekty:Dimenzování pohonů (motorů a měničů) (10 hodin)Zpracování výsledků laboratorních cvičení (10 hodin)

Literatura

Neborák, I. – Vrána, V.: Navrhování elektrických pohonů. Učební texty. VŠB-TU Ostrava 2012.Flajtingr, J.-Kule, L.: Elektrické pohony se střídavými motory. ZČU Plzeň 2002.Danzer, J.: Elektrická trakce I a II. ZČU Plzeň 2000.Durovsky, F.: Industrial Drives. Technical University of Košice, 2001. ISBN 80-89061-07-9 .

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Ivo Neborák, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Ivo Neborák, CSc.