Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Náklady, kalkulace a ceny (NKC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NKC - Náklady, kalkulace a ceny, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je osvojení a pochopení problematiky teorie nákladů a jejich operativního a taktického řízení hospodárnostia efektivnosti podnikatelských aktivit; získání schopnosti identifikace a kvantifikace fixních a variabilních nákladůpomocí metod modelování nákladových funkcí; získání dovednosti aplikace krátkodobých rozhodovacích technik založenýchna účetních informacích v podmínkách homogenního a heterogenního charakteru výkonů; získání schopnosti zpracováníkalkulací nákladů s využitím vhodných kalkulačních technik a metod; získání znalostí o současné legislativní úpravěcenové problematiky v České republice a základních přístupech k tvorbě cen.

Osnova

1.Vývoj, pojetí a procesní pojem nákladů, vztah nákladů a výdajů, pojmy výnosy a příjmy, princip hospodárnostia efektivnosti (účinnosti), účetní a ekonomické pojetí nákladů. Výkony, klasifikace výroby a výkonů pro potřebyúloh ekonomického řízení. Výsledek hospodaření.2.Struktura a klasifikace nákladů, druhové, účelové, kalkulační členění nákladů a význam jejich využití při kontrolea řízení nákladů. Ekonomická struktura podniku. Klasifikace středisek ekonomické struktury podniku pro potřebyevidence a řízení nákladů dle principu odpovědnosti.3.Členění nákladů dle rozhodovacích procesů a jejich využití v manažerském účetnictví.4.Členění nákladů dle vztahu ke změně objemu výkonů, absolutně fixní a relativně fixní náklady, využité a nevyužitéfixní náklady, relativní úspora fixních nákladů, variabilní náklady, koeficient reakce (flexibility) nákladů, smíšenénáklady, nákladová remanence.5.Rozdílové a přírůstkové náklady, členění výnosů.6.Nákladové modely a jejich klasifikace. Metody odhadu fixních a variabilních nákladů. Lineární nákladová funkcea její využití v ekonomickém řízení.7.Krátkodobé rozhodovací techniky založené na účetních informacích - teorie bodu zvratu v homogenní a heterogennívýrobě, metoda Kalkulace variabilních nákladů (Direct Costing).8.Úloha a využití kalkulací v podmínkách tržní ekonomiky. Základní pojmy používané v teorii kalkulací. Kalkulačnísystém v systému ekonomického řízení podniku, vazba kalkulací na ostatní informační systémy. 9.Forma a struktura kalkulací, kalkulační vzorec s ohledem na účel využití kalkulací, obecný kalkulační vzorec,povinnost sestavování kalkulací.10.Druhy kalkulací - klasifikace a charakteristika druhů kalkulací z hlediska času sestavení a jejich funkce vekonomickém řízení. Princip kalkulace Target Costing.11.Kalkulační techniky - dělením prostá, dělením s poměrovými čísly, přirážková kalkulace, princip kalkulace ActivityBased Costing. Metody kalkulace - kalkulace zakázková, kalkulace sdružených výkonů, kalkulace ve fázové a stupňové výrobě.12.Funkce cen. Teoretické aspekty cenové tvorby, legislativní úprava cen v podmínkách české ekonomiky.13.Metody tvorby cen orientované na náklady a jejich využití - vztah nákladových a cenových kalkulací, parametrickézpůsoby tvorby cen, stavebnicový způsob a jiné. Tržně orientované metody tvorby cen.

Literatura

1. MRUZKOVÁ, J. a K. LISZTWANOVÁ: Teorie nákladů, kalkulace a ceny. Vyd. VŠB-TUO, Ekonomická fakulta, 2013. ISBN978-80-248-3164-0 . K dispozici v prodejně v budově EkF. 2. DLUHOŠOVÁ, D., J. MRUZKOVÁ a I. RATMANOVÁ. Sbírka příkladů, části: Teorie nákladů, Nákladové modely, Analýzabodu zvratu, Kalkulace. VŠB - TU Ostrava, Ostrava, 2007. Elektronické dokumenty, formát *.pdf, přístupné v IS EkF,předmět 154 307 / Pomůcky pro cvičení. Vytvořeno v rámci projektu FRVŠ.3. KRÁL, Bohumil a kol. Manažerské účetnictví. 3. dopl. a aktualiz. vyd. Praha: Management Press, 2010. 660 s.ISBN 978-80-7261-217-8 .

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Dr. Ing. Dana Dluhošová

Vyučující

prof. Dr. Ing. Dana DluhošováIng. Karolina Lisztwanová, Ph.D.Ing. Jarmila MruzkováIng. Barbora Ptáčková