Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Numerické metody a statistika (NMaS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NMaS - Numerické metody a statistika, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit posluchače s numerickým řešením matematických úloh, s nimiž se mohou setkat v jinýchpředmětech studia a v praxi. Hlavní důraz je položen na vysvětlení podstaty jednotlivých numerických metod a jejichobecných vlastností, což by mělo umožnit rozhodnout o použitelnosti numerických postupů při řešení konkrétníchúloh. Důležitou součástí výkladu je také algoritmická implementace a seznámení se s využitím existujících programůurčených pro numerické výpočty.

Osnova

Týden. Náplň přednášek a cvičení--------------------------------1. Obsah předmětu, problematika chyb, podmíněnost a stabilita výpočtů.2. Řešení nelineárních rovnic, separace kořenů, nejjednodušší metody.3. Newtonova metoda a metoda prosté iterace.4. Přímé metody řešení soustav lineárních rovnic, Gaussova eliminace a LU-rozklad.5. Vlastní čísla a vlastní vektory, jejich numerický výpočet.6. Iterační metody řešení soustav lineárních rovnic.7. Interpolace pomocí polynomů.8. Interpolace pomocí splajnů. Aproximace metodou nejmenších čtverců.9. Numerické derivování a integrování, základní vzorce.10. Extrapolace při výpočtu integrálu. Gaussovy integrační vzorce.11. Zpracování statistického souboru s jedním a více argumenty.12. Určení empirických charakteristik statistického souboru.13. Odhady parametrů a testování hypotéz.14. Regresní analýza.

Literatura

1. Kučera, R.: Numerické metody, Skriptum VŠB-TU Ostrava, 2007. (na http://mdg.vsb.cz/M/)2. Otipka, P., Šmajstrla, V.: Pravděpodobnost a statistika. Skriptum VŠB-TU Ostrava, 2007. (na http://mdg.vsb.cz/M/)

Požadavky

Žádné

Garant

doc. RNDr. Radek Kučera, Ph.D.

Vyučující

doc. Dr.Mgr. Ivan KolomazníkMgr. Jitka Krčková, Ph.D.doc. RNDr. Radek Kučera, Ph.D.RNDr. Jiří Poláček, CSc.