Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Numerické metody s Matlabem (NMM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NMM - Numerické metody s Matlabem, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem kursu je rozšířit znalosti studentů z lineární algebry a numerických metod s užitím Matlabu o pojmy, kteréjsou nezbytné k pochopení moderních metod používaných v informatice a při numerickém řešení technických problémů.

Osnova

1. Úvod do MATLABu (přehled toolboxů a funkcí, help, editace n-rozměrných polí). 2. Programování v MATLABu (příkazy řízení toku, 2D a 3D grafika).3. Pokročilé datové struktury (řetězce, struktury, pole buněk).4. Práce se soubory (textové, binární, import, export). 5. Tvorba grafického uživatelského rozhraní.6. Rozšíření možností Matlabu pomocí MEX rozhraní (C, C++, Fortran).7. Práce s řídkými maticemi (systémy ukládání, efektivní vyskládání, přeuspořádání). 8. Řešení soustav lineárních rovnic (regulární, nedourčené a přeurčené systémy).9. Analytická geometrie (výpočet odchylek, vzdáleností ve 2D a 3D). 10. Interpolace a aproximace.11. Řešení vybraných úloh z integrálních a diskrétních transformací (analýza signálu, analýza obrazu, filtrace,konvoluce).12. Úvod do matematického modelování I (metoda sítí v 1D a 2D).13. Úvod do matematického modelování II (metoda konečných prvků v 1D a 2D).

Literatura

Z. Dostál, Lineární algebra, VŠB-TU Ostrava 2000.M. Demlová, B. Pondělíček, Úvod do algebry, ČVUT Praha 1996.B. Budinský, J. Charvát, Matematika I, SNTL Praha 1987. V. Havel, J. Holenda, Lineární algebra, SNTL/Alfa Praha 1984 J. Schmidtmayer, Maticový počet a jeho použití v technice, SNTL Praha 1967.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Tomáš Kozubek, Ph.D.

Vyučující

Ing. Tomáš Brzobohatý, Ph.D.Ing. Martin Čermák, Ph.D.