Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Návrh procesních systémů (NPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NPS - Návrh procesních systémů, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavním cílem předmětu Návrh procesních systémů je naučit studenty navrhovat a vyvíjet komponenty operátorskýchprostředí ve vývojovém prostředí software pro supervizní řízení a sběr dat - SCADA/HMI, vytvářet algoritmy prosimulace ve skriptovacím jazyce podle konkrétních problémů z praxe a realizovat zadané úlohy v běhovém prostředíprogramu.Součástí výuky v tomto předmětu je analýza současného stavu nasazování systémů supervizního řízení a prostředkůprůmyslové automatizace pro podporu rozhodování a řízení do různých odvětví průmyslu. Po absolvování předmětu budestudent schopen formulovat principy a požadavky implementace nástrojů a software průmyslové automatizace, analyzovatpodmínky, vysvětlit postup a fáze nasazování systémů v průmyslové praxi, zhodnotit jejich dosavadní vývoj a výhodyi omezení pro další vývoj technologií.Součástí absolvování předmětu je zpracování samostatného závěrečného semestrálního návrhu zvolené části operátorskéhoprostředí a obhajoba tohoto návrhu, v němž studenti posoudí a shrnou principy a klíčové vlastnosti systémů supervizníhořízení a na vlastním příkladě zhodnotí výsledný projekt.

Osnova

1. Základní definice, funkce SCADA/HMI, aplikace, architektura systému. 2. Vývojová prostředí SCADA systémů. 3. Konfigurace, typy proměnných v systémech SCADA. 4. Runtime prostředí SCADA systémů. 5. Vizualizace, interakce vizualizačního systému. 6. Principy tvorby prostředí HMI. 7. Alarmy-definice, nástroje pro vytváření, použití 8. Trendy-definice, nástroje pro vytváření, použití 9. Nasazení SCADA systému v distribuovaném procesu řízení 10. Data, standardization. I / O komunikace, systémová architektura (client-server, SOA)11. Integrace SCADA systému do informačního a řídicího systému.12. Zabezpečení aplikací, přístupová práva v aplikacích.13. SCADA, MES průmyslová automatizace, přínosy, případové studie.14. Řízení kvality, nástroje ve SCADA.

Literatura

- InTouch CZ. Dokument v PDF formátu, dostupný v elektronické formě. LANDRYOVÁ, L. PAWELEK, M. KONEČNÝ, M. Návrh procesních systémů. Programové systémy SCADA/MMI. 1. vyd. Ostrava: KAKI, 1996. 96 s. ISBN 80-02-01100-7 . VLACH, J. Řízení a vizualizace technologických procesů. 1.vyd. Praha: BEN, 1999. 159 s. ISBN 80-86056-66-X .

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Lenka Landryová, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Lenka Landryová, CSc.Ing. Jolana Škutová, Ph.D.