Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Navrhování a realizace vestavěných řídicích systémů (NRVŘS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NRVŘS - Navrhování a realizace vestavěných řídicích systémů, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu „Navrhování a realizace vestavěných řídicích systémů“ je seznámit studenty s pokročilými možnostmia moderními trendy v oblasti navrhování a realizace vestavěných řídicích systémů pracující v reálném čase. Po absolvovánípředmětu budou studenti umět sestavit pokročilý vestavěný systém dle zadaných požadavků.

Osnova

Přednášky:1. Možnosti realizace vestavěných řídicích systémů. Metody programování vestavěných řídicích systémů. Postup generováníkódu. Způsoby vložení kódu do vestavěného řídicího systému.2. Návrh HW vestavěných řídicích systémů. SW nástroje pro návrh schémat, desek plošných spojů a ASIC obvodů. 3. Metody programování vestavěných řídicích systémů za pomocí modelu. Postup návrhu. Rychlý návrh prototypu vestavěnéhosystému a ověření jeho vlastností v reálném čase. 4. Použití RT UML pro návrh řídicího systému s mikrokontroléry a mikroprocesory. Porovnání diagramů pro návrh RTsystému v jazyce UML a RT UML.5. Diagramy jazyka RT UML pro analýzu vestavěných řídicích systémů.6. Diagramy jazyka RT UML pro syntézu vestavěných řídicích systémů.7. Příklady řešení modelů vestavěných řídicích systémů v RT UML (IBM Rational Rhapsody, a jiné)8. Příklady řešení modelů vestavěných řídicích systémů v RT UML (IBM Rational Rhapsody, a jiné)9. Generování kódu z RT UML modelu. 10. Využití operačních systémů ve vestavěných řídicích systémech - příklady operačních systému pro práci v reálnémčase (QNX, OSEK, VxWorks, Integrity, LinuxLink,….) Výběr vhodného RTOS, vývojové prostředi.11. Využití operačních systémů ve vestavěných řídicích systémech - sada nástrojů, balíčky podpory BSP, podporagrafických aplikací, kompilace, zavaděč.12. Způsoby zavedení aplikace do vestavěného řídicího systému s operačním systémem (Konzole, TCP/IP, obraz,….)13. Ověření funkce výsledných vestavěných řídicích systémů, certifikace.14. Opakovaní získaných znalostí. Laboratoře:1. Úvod, bezpečnostní školení, přehled laboratorních úloh. Návrh HW vestavěného řídicího systému – schéma.2. Návrh HW vestavěného řídicího systému – rozložení.3. Seznámení s modelovacími prostředími IBM Rational Rhapsody a Statemate. 4. První projekt v jazyce RT UML. Rapid prototyping. Emulování cílového zařízení.5. Projekt 2 - procvičení diagramů pro analýzu RT systému.6. Projekt 3 - procvičení diagramů pro syntézu RT systému.7. Projekt 4 - Přesměrování cílového zařízení na konečné zařízení. Ladění projektu v cílovém zařízení. 8. Projekt 5 - využití RT operačního systému pro architekturu HCS12 (OSEK, FreeRTOS)9. Projekt 6 - využití RT operačního systému architekturu ARM (iMX31, QNX, LinuxLink)10. Projekt 7 - využití RT operačního systému architekturu ARM (iMX31, QNX LinuxLink) 11. Průběžný test, Semestrální práce – zadání.13. Semestrální práce - vypracování a konzultace.13. Semestrální práce - vypracování a konzultace.14. Předvedení a odevzdání semestrálních prací. Udělení zápočtu.

Literatura

Kotzian J.: Navrhování a realizace vestavěných řídicích systémů 2013WHITE, Elecia. Making embedded systems. Sebastopol: O´Reilly, c2012, xiv, 310 s. ISBN 978-1-449-30214-6 .

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Michal Prauzek, Ph.D.

Vyučující

Ing. Aleš KurečkaIng. Michal Prauzek, Ph.D.