Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Numerické modelování šíření škodlivin a požáru (NumModPo)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NumModPo - Numerické modelování šíření škodlivin a požáru, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti se seznámí s teoretickými a praktickými přístupy u numerického řešení rozptylu škodlivin v atmosféře,pomocí nichž se naučí navrhnout matematický model pro řešení této aplikace a problém vyřešit. Významnou částí prácebude hodnocení řešení, porovnání s teorií a experimenty a stanovení mezí řešitelnosti v daném aplikačním oboru.Výsledkem mohou být doporuční pro případy havarijního plánování.

Osnova

OSNOVA PŘEDMĚTU1. P.: Úvod, numerické modelování proudění – různé komerční systémy, Fluent – fyzikální modely, turbulentní modely,komerční systémy pro řešení proudění, řešené příklady od firmy, katedrou, ekologické úlohyC.: Práce na pracovních stanicích, operační systém Linux, úvod do Fluentu 2. P.: Turbulentní a laminární proudění, souřadný systém, Navier-Stokesova rovnice (laminární proudění) a rovnicekontinuity, sčítací pravidla, příklady, proudění při náhlém rozšíření průřezuC.: Gambit, prostředí, kreslení základní útvarů Modelování laminárního proudění v obdélníkové mezeře, grafickévyhodnocení výsledků3. P.: Okrajové podmínky pro nestlačitelné proudění C.: Vytvoření geometrie náhlého rozšíření, metody síťování proudění při náhlém rozšíření průtočného průřezu, geometrie,okrajové podmínky4. P.: Gambit, generace a kontrola sítěC.: Síťování oblasti 2D a 3D, kontrola sítě, export do Fluentu5. P.: Programový systém Fluent, integrace metodou konečných objemů pro jednorozměrnou rovnici kontinuity a pohybovourovnici, iterační cyklus, interpolační schéma, konvergence (reziduály, uderrelax)C.: Modelování laminárního proudění v obdélníkové mezeře6. Matematický model turbulence, Reynoldsova napětí, časové středování, Reynoldsova pravidla, Boussinesqova hypotéza,turbulentní viskozitaC.: Grafické vyhodnocení výsledků7. P.: Statistické modely turbulence, dvourovnicový model turbulence, stěnové funkceC.: Turbulentní proudění za schodem, turbulentní okrajové podmínky8. P.: Obecná rovnice zachování, příklad rovnice vedení tepla+okrajové a počáteční podmínky, numerické metody řešení(diferenční metoda, metoda konečných objemů), geometrie a generace sítě, metody řešení diskretizovaných rovnic,LGS řešič, multigrid C.: Řešení proudění za schodem užitím různých modelů turbulence a způsobů vyhodnocení9. P.:Přenos tepla, konvekce, kondukce, podmínky na stěně, přestup tepla stěnou, C.: Výpočet neizotermního proudění v potrubí s přestupem tepla stěnou 10. P.: 3D modelování rozptylu příměsi, srovnání koncentrací ve 2D a 3D..C.: 3D modelování rozptylu příměsi, srovnání koncentrací ve 2D a 3D11. P.: Proudění s pevnými částicemi a kapkami, příměsi a jejich definice.C.: Rozptyl hmotných částic při proudění z komínu12. P.: Modelování šíření znečištění v ovzduší a uzavřených objektech, řešení vybraných úloh, Suttonova úloha- C.: Řešení individuální seminární práce13. P.: Modelování šíření požáru, tj. tepla a zplodin hořeníC.: Řešení individuální seminární práce14. P.: Bilanční rovnice, konzultace seminárních pracíC.: Řešení individuální seminární práce

Literatura

BOJKO, Marian; KOZUBKOVÁ, Milada; RAUTOVÁ, Jana. Základy hydromechaniky a zásobování hasivy. Ostrava: SPBI Ostrava.2007. 182 s. ISBN 80-86634-53-1 . ANSYS FLUENT INC. FLUENT 12.16- User’s guide. [Online]. c2009. Dostupné z:< URL:http://sp.1.vsb.cz/DOC/Fluent_12.0.16/html/ug/ /main_pre.htm >.KOZUBKOVÁ, M.: Modelování proudění tekutin FLUENT, CFX. Ostrava: VŠB-TU, 2008, 154 s., ISBN 978-80-248-1913-6 ,(Elektronická publikace na CD ROM)

Požadavky

Žádné

Garant

prof. RNDr. Milada Kozubková, CSc.

Vyučující

Ing. Tomáš Blejchař, Ph.D.Ing. Marian Bojko, Ph.D.prof. RNDr. Milada Kozubková, CSc.