Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Netradiční zdroje energie (NZE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NZE - Netradiční zdroje energie, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je určen pro studenty NEENERGETICKÝCH oborů. Studenti energetických oborů (PEN, TTO) studují tuto problematikuv předmětu "Obnovitelné zdroje energie a nakládání s odpady" v ZS 3.ročníku.Cíl předmětu:Předmět se zabývá vlastnosti a způsoby využívání obnovitelných a alternativních zdrojů energie. Studenti získajízákladní informace v oblasti využívání sluneční, vodní a větrné energie, biomasy a využívání nízkopotenciálníhotepla pomocí tepelných čerpadel. V rámci předmětu je také věnována pozornost alternativním zdrojům energie jakojsou palivové članky, termoelektrické generátory ap.

Osnova

1. Energie: druhy, zdroje, přeměny, posuzování. 2. Exergie a anergie. Vyhodnocovací diagramy.3. Energetika, spotřeba a zásoby energie, odpadní energie.Odpadní teplo. 4. Sdružená výroba tepla a elektřiny.5. Termodynamický ohřev, tepelná čerpadla, tepelné trubice.6. Sluneční energie. 7. Fototermická a fotovoltaická konverze.8. Vodní energie, vodní elektrárny. 9. Vodní turbíny. Slapové elektrárny.10. Větrná energie. 11. Geotermální energie. 12. Energetické využívání biomasy. 13. Palivové články. Vodíková energetika.14. Magnetodynamická přeměna energie. Termoemisní a termoelektrické generátory.

Literatura

KAMINSKÝ, J., VRTEK, M.: Obnovitelné zdroje energie. Ostrava: VŠB-TU Ostrava, 1998. 102 s. ISBN 80-7078-445-8 .KAMINSKÝ, J., VRTEK, M.: Obnovitelné a alternativní zdroje energie. Interní učební texty [online]. Ostrava : VŠB-TU,2002. 141 s. Portable Document Format. Dostupný na WWW: <http://www1.vsb.cz/ke/vyuka/vrt/AOZE/Bc-AOZE1/Skripta.pdf>.(neveřejný přístup)

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Mojmír Vrtek, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Mojmír Vrtek, Ph.D.