Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Neželezné kovy (NžK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu NžK - Neželezné kovy, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student bude po absolvování předmětu schopen:-klasifikovat neželezné kovy- aplikovat základní teoretické poznatky z fyzikální chemie, chemie a teorie hutnických procesů na procesy výrobyneželezných kovů -charakterizovat základní předpoklady pro průběh procesů pyro, hydro a elektrometalurgie -klasifikovat jednotlivé technologie-posoudit optimální technologický proces na výrobu vybraných skupin kovů-formulovat přednosti a nedostatky jednotlivých technologií-aplikovat poznatky na řešení technických problémů

Osnova

· Technické rozdělení neželezných kovů, charakteristika vlastností jednotlivých skupin a typické aplikace neželeznýchkovů a jejich slitin v technické praxi· Suroviny na výrobu neželezných kovů, význam druhotných surovin a recyklačních procesů· Termodynamický a kinetický popis pyrometalurgických pochodů výroby neželezných kovů, termická disociace, procesypražení, redukce, chlorace, Kellogovy a Ellinghamovy diagramy· Procesy tavení, kovohutnické strusky, kamínky, míšně, surový kov, rafinační procesy·Hydrometalurgické a elektrometalurgické procesy·Výroba, vlastnosti a použití obecných neželezných kovů a jejich slitin (Cu, Pb, Zn, Ni, Hg, Sn)· Výroba, vlastnosti a použití lehkých kovů a jejich slitin (Al, Mg, Be a ost.). Recyklace druhotných surovin,ekonomické a ekologické výhody.· Výroba, vlastnosti a použití ušlechtilých kovů a jejich slitin (Au, Ag, kovy platinové skupiny)· Výroba, vlastnosti a použití těžkotavitelných kovů a jejich slitin (Ti, W, Mo)· Výroba, vlastnosti a použití rozptýlených kovů a lanthanoidů (Sc, Y, La a ost.)· Výroba, vlastnosti a použití radioaktivních kovů (U, Ac, Th, Ra, Fr, transurany a transaktinoidy)

Literatura

LOSERTOVÁ, M.: Výroba a vlastnosti vybraných nž kovů a slitin. Interní výukové texty pro předmět. PDF forma přístupnána CD. 2009, 61s.LOSERTOVÁ, M.-SKOTNICOVÁ, K.: Teorie výroby neželezných kovů. Interní syllaby přednášek, 2009.ŠTOFKO, M.-ŠTOFKOVÁ, M.: Neželezné kovy, Košice, 2000, 293 s. ISBN 80-7099-527-0 KMEŤOVÁ, D.: Teória pyro-, hydro- a elektrometalurgie. Košice, VŠT 1983KUCHAŘ, L.: Hutnictví neželezných kovů. Ostrava, VŠB 1987DRÁPALA, J., KRIŠTOFOVÁ, D., PEŘINOVÁ, K.: Těžké neželezné kovy – návody do cvičení. Skripta VŠB Ostrava, 1986

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Dr. Ing. Monika Losertová

Vyučující

Ing. Silvie Brožová, Ph.D.doc. Dr. Ing. Monika Losertovádoc. Ing. Kateřina Skotnicová, Ph.D.doc. Ing. Ivo Szurman, Ph.D.