Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Oceňování a akvizice (OA )

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OA - Oceňování a akvizice, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je zaměřen na prohloubení teoretických základů oceňování firem získaných v rámci bakalářského studia oboruFinance. Cílem předmětu je naučit studenty aplikovat pokročilé oceňovací postupy a metody za účelem analýzy hodnotyfirmy i posouzení fúzí a akvizic, včetně účetních a daňových aspektů.

Osnova

1. Vymezení základních pojmů (předmět ocenění, kategorie hodnoty), přístupy k ocenění, přehled metod oceňovánípodniku.2. Postup při oceňování podniku a charakteristika jednotlivých částí.3. Strategická analýza podniku (analýza vnějšího a vnitřního potenciálu, faktory, prognóza růstu tržeb).4. Finanční analýza jako součást ocenění podniku (základní ukazatele, interpretace, souhrnné charakteristiky hodnocenífinanční výkonnosti – Altmanův vzorec, index IN, pyramidový rozklad vrcholového ukazatele - ROE, EVA, analýza odchylek).5. Problematika nákladů kapitálu pro účely ocenění (způsoby stanovení nákladů kapitálu). Oceňování podniku za podmínek rizika (metoda upraveného nákladu kapitálu a jistotních ekvivalentů).6. Finanční plán (definice, členění, dílčí plány a jejich sestavení, klíčové faktory).7. Ocenění podniku na základě analýzy majetku (substanční metody).8. Ocenění podniku na základě analýzy výnosů – metody DCF (vícefázové metody ocenění, problém pokračující hodnotya stanovení tempa růstu, analýza citlivosti).9. Ocenění podniku pomocí metody kapitalizovaných zisků.10. Ocenění metodou EVA (výpočet ukazatele EVA, význam a využití ukazatele EVA, využití EVA při ocenění podniku,analýza citlivosti).11. Komparativní metody ocenění a kombinované metody ocenění.12. Oceňování u podniků s omezenou perspektivou.13. Fúze a akvizice - M&A (definice, způsoby fúzování, možnosti ochrany proti nepřátelskému převzetí, druhy fúze,synergie a zdroje růstu hodnoty při M&A).

Literatura

DLUHOŠOVÁ, Dana a kol. Finanční řízení a rozhodování podniku. Praha: Ekopress, 2010. 225 s. ISBN 978-80-86929-68-2 .KISLINGEROVÁ, Eva. Oceňování podniku. Praha: C. H. Beck, 2001. 367 s. ISBN 80-7179-227-6 .MAŘÍK, Miloš a kol. Metody oceňování podniku pro pokročilé. Praha: Ekopress, 2011. 548 s. ISBN 978-80-86929-80-4 .

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Dr. Ing. Dana Dluhošová

Vyučující

prof. Dr. Ing. Dana DluhošováIng. Petr Gurný, Ph.D.Ing. Aleš Kresta, Ph.D.