Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Oceňování antropogenních vlivů na ŽP (OAV-D)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OAV-D - Oceňování antropogenních vlivů na ŽP, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit posluchače s procesem posuzování vlivů na ŽP (EIA) a s postupy při zpracování oznámení,dokumentací a posudků v rámci tohoto procesu. Proto jsou v úvodu studenti seznámeni s přírodními a antropogennímifaktory ovlivňujícími kvalitu životního prostředí a se sociálními (sociologické aspekty, medicínsko-ekologickéaspekty, demo-sociální aspekty), ekonomickými a ekologickými aspekty hodnocení. Dále jsou studenti seznámeni smetodami hodnocení impaktu na životní prostředí (křížová matice interakcí, katalogy kritérií, Fullerův trojúhelník)a s právní úpravou procesu EIA v USA, Evropě a v České republice.

Osnova

Přírodní a antropogenní faktory ovlivňující kvalitu životního prostředí. Sociální aspekty hodnocení (sociologické aspekty, medicínsko-ekologické aspekty, demosociální aspekty). Ekonomické a ekologické aspekty hodnocení. Metodika hodnocení interakcí průmyslu, energetiky, těžby nerostných surovin, dopravních systémů, zemědělství a životního prostředí. Hodnocení impaktu na životní prostředí. Křížová matice interakcí, katalogy kritérií, Fullerův trojúhelník. Právní úprava procesu EIA v USA, Evropě a v ČR. Dokumentace, posudek, veřejné projednávání ve smyslu platné legislativy v ČR.

Literatura

1. LAPČÍK, Vladimír. Oceňování antropogenních vlivů na životní prostředí (monografie), Ostrava: VŠB-TU, 2009. 254s.2. LAPČÍK, Vladimír. Oceňování antropogenních vlivů na životní prostředí, ES VŠB-TU 1996. 128 s.3. LAPČÍK, Vladimír. Výrobní technologie a jejich vliv na životní prostředí (monografie). VŠB-TU Ostrava. HGF,IEI, 2009. ISBN 978-80-248-2015-6 . 362 s. 4. Internet – stránky MŽP (www.env.cz), ČEÚ (www.ceu.cz), CPC ww.cpc.cz), CEMC (www.ecn.cz/cemc/), elektronickáknihovna MŽP (www.env.cebin.cz)

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Vladimír Lapčík, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Vladimír Lapčík, CSc.