Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná biologie (ObBioB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ObBioB - Obecná biologie, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Pochopení a znalost fungování živého organismu, struktury a mikrostruktury organismu.

Osnova

1. Obecná hierarchie výstavby a organizace organismů. Prokaryotická a eukaryotická buňka. Rostlinná a živočišnábuňka.2. Rostlinná pletiva a systémy pletiv. Kritéria hodnocení a třídění pletiv. Pletiva nepravá a pravá, pletiva děliváa trvalá, pletiva podle funkce.3. Tkáně ţivočichů.4. Soustava oběhová, nervová, vylučovací, koţní, smyslová, hormonální regulace.5. Diferenciace v rostlinném organismu s přechodem na souš.6. Morfologie a anatomie kořenů.7. Morfologie a anatomie stonků.8. Morfologie a anatomie listů.9. Morfologie a anatomie reprodukčních orgánů.10. Morfologie a anatomie semen a plodů.11. Základy biochemie - uhlovodíky jako základní sloučeniny (funkční skupiny, sloţené sloučeniny, biochemicky významnéreakce).12. Aminokyseliny, bílkoviny, syntéza a metabolismus bílkovin.13. Nukleové kyseliny, enzymy, vitamíny.14. Biologická oxidace (metabolismus kyslíku). Regulační mechanismy a vzájemné mechanismy v metabolismu. Metabolismusminerálních látek.

Literatura

Stalmachová, B. Obecná biologie. CD – učební texty. VŠB –TUO. 2005.Nečas a kol.: Obecná biologie. H a H, 2000.Rozsypal a kol.: Nový přehled biologie. Sciencia, 2004.Slavíková, Z.: Morfologie rostlin. 2002.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Barbara Stalmachová, CSc.

Vyučující

Ing. Markéta GdulováIng. Klára Herzogovádoc. Ing. Barbara Stalmachová, CSc.