Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná ekologie (ObEkoB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ObEkoB - Obecná ekologie, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je orientován k poskytnutí širokého základu ekologie jako vědeckéhooboru studentům na úrovni bakalářského stupně, tj. se základními znalostmibotaniky, zoologie a chemie. Student se orientuje v široké škále řešené problematiky, současně si vytvoří základpro navazující odborné předměty. Schopnost studenta orientovat se v problematice.

Osnova

1. Náplň vědního oboru, vztah ekologie k problematice věd o životním prostředí,historický vývoj ekologie. 2. Základní terminologie. Vztahy organismů a abiotického prostředí, tolerance,adaptace, ekologická nika, rozdíly mezi unitárními a modulárními organismy3. Vlastnosti populací, definice základních parametrů populační dynamiky. 4. Vnitro-populačni interakce, vnitrodruhová kompetice, asymetrické působeníkompetice, typy kompetice. Teritorialita. 5. Možnosti použití matematických modelů vnitrodruhové kompetice, jejich vstupnípředpoklady, biologická interpretace. Změny početnosti jedinců v čase. 6. Mezidruhové, mezipopulační interakce, přehled, charakteristika. 7. Mezidruhová kompetice, princip kompetitivního vyloučení, posun znaků, přehledzákladních modelů. 8. Predace. Koevoluce predátora a kořisti, specializace. Funkční odpověďpredátora na hustotu kořisti. Refugia. Přehled základních modelů. 9. Mutualismus. Saprotrofismus. Životní strategie populací - r a K-stratégové. 10. Společenstvo a jeho struktura, ohraničení. Trendy ve studiu společenstev,změna paradigmat. Biologická komplexita.11. Druhová rozmanitost (diversita), způsoby jejího hodnocení, faktory, které jiovlivňují. 12. Ekologická sukcese, kolonizace ostrovů a ohraničených oblastí.13. Stabilita společenstva. Rozdíly mezi vodními a terestrickými ekosystémy. 14. Toky energie v biosféře.Pohyb látek v biosféře, základní živiny.15. Biomy.

Literatura

Begon, M., Harper, J.L. & Towsend, C. R. Ekologie. Jedinci, populace aspolečenstva. 2. vyd. Vydavatelství Univerzity Palackého, Olomouc, 1997. Jeník, J. Ekosystémy (Úvod do organizace zonálních a azonálních biomů).Karolinum, Praha, 1998. Stalmachová, B. Obecná ekologie pro bakalářské obory. Učební texty CD, VŠB – TUO Ostrava 2008.

Požadavky

Předmět nemá žádné korekvizity.

Garant

doc. Ing. Barbara Stalmachová, CSc.

Vyučující

Ing. Jiří Kupka, Ph.D.doc. Ing. Barbara Stalmachová, CSc.Ing. Hana Švehláková